Vegetarisk forening ser "virkelig positivt" på nyt udspil fra Dansk Erhverv og SF

Flere af forslagene flugter med de anbefalinger til landbruget, Dansk Vegetarisk Forening og andre grønne organisationer tidligere har fremlagt.

SF og Dansk Erhverv har onsdag præsenteret et fælles udspil med konkrete forslag til, hvordan Danmark kan omstille sig til en mere bæredygtig, plantebaseret fødevareproduktion. 

Parterne lægger op til, at Danmark i 2030 skal producere 400.000 ton plantebaserede fødevarer som f.eks. linser, bønner, kikærter, samt 250.000 ton grønne proteiner til foder og føde. 

Dansk Vegetarisk Forening tager positivt imod udspillet, som ifølge foreningen indeholder mange vigtige elementer. Flere af forslagene fra SF og Dansk Erhverv flugter således med de anbefalinger, DVF sammen med fem andre grønne organisationer tidligere har fremlagt i rapporten "Fra Foder til Føde".

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

"Der er et stort og voksende marked for plantebaserede fødevarer. Hvis Danmark skal have del i det marked, kræver det, at vi satser massivt på at fremme den udvikling. Det er derfor virkelig positivt, at SF og Dansk Erhverv har konkrete ambitioner på området", siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Rune-Christoffer Dragsdahl henviser til, at den store finansielle koncern Credit Suisse i en ny prognose har meddelt, at den forventer et globalt plantebaseret marked på over 8.000 milliarder kroner i 2050 - en 100-dobling i forhold til nu.

Plads til forbedring

Dansk Vegetarisk Forening bemærker samtidig, at flere partier på Christiansborg ser ud til at have forstået vigtigheden af at fremtidssikre dansk landbrug ved at omstille til en plantebaseret produktion, idet også De Radikale i år har fremlagt et landbrugsudspil med stort fokus på plantebaserede afgrøder til menneskeføde, ligesom fødevareministeren har udtrykt en ambition om, at Danmark skal være verdensførende på området.

Der er dog også plads til forbedringer i det nye udspil. Eksempelvis foreslår SF og Dansk Erhverv at oprette en fond for plantebaserede fødevarer og industrielt producerede grønne proteiner. 

"Det er to forskellige udviklingsspor, som bør have hver deres handlingsplan såvel som separate fonde. På den måde kan vi sikre, at de rette eksperter kommer i spil inden for begge områder," siger Rune-Chrisoffer Dragsdahl.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle