Vejle-slagteri i hårdt grisemarked - vil gå 10-20 pct. frem i slagtninger

Det Randbøl-baserede slagteri Danepork kommer ud af 2017 med et overskud på 8,5 mio. kr. og en omsætning, der nærmer sig en halv mia. kr. Det betegnes dog som utilfredsstillende, og direktøren forventer, at svinetilgangen øges med 10-20 pct. på sigt.

Der er lige nu er hård kamp om at få slagtelinjerne fyldt op på de danske slagterier. Det har man også mærket hos slagteriet Danepork ved Randbøl, Vejle, der dog har formået at møve sig frem i køen og holde fast i de nødvendige slagtekroppe i det forgangne år.

"Gennem 2017 har vi slagtet uændret i forhold til tidligere år. Vi slagter på nuværende tidspunkt omkring 7.000 grise om ugen, og det er vi naturligvis glade for", siger ejer og adm. direktør Leo Grønvall, der kort inden jul har offentliggjort selskabets seneste regnskab. 

Direktøren har dog flere nyligt underskrevede leverandørkontrakter liggende på sit bord. De vil inden for overskuelig fremtid udmønte sig i endnu flere grise under de hvæssede knive på Daneporks slagtegange.

"Vi har indgået aftaler, som træder i kraft i løbet af 2018, så vi kan allerede nu sige, at der kommer en stille og rolig tilgang i året, vi træder ind i. Og på sigt regner jeg da med, at vi får omkring 10-20 pct. flere slagtninger", siger Leo Grønvall.

Direktøren holder kortene tæt til kroppen i forhold til, hvem og hvorfra de nye grise skal komme fra.

"Jeg kan da sige, at det er enkeltvise landmænd fra over hele landet, men resten er en hemmelighed", griner han.

Udvider til en million slagtninger

Sten for sten er Danepork netop nu ved at opføre en storstilet udvidelse af kapaciteten, så der i sidste ende vil kunne slagtes op mod en million grise om året på adressen. En udvidelse der tegner sig for omkring 4.500 kvadratmeter.

Men selvom det på papiret bliver muligt at runde en million slagtninger om året, så ligger det langt fra i kortene, at antallet af slagtninger skal derop.

"Vi når helt sikkert ikke op på millionen. En ting er at få en tilladelse, men når du bliver bedt om at skitsere, hvad der er behov for de næste 30 år, så er det jo umuligt at forudsige. Som alle andre slagterier så skal vi jo have styr på både tilgang og afsætning", siger direktøren.

År2017/162016/152015/142014/13
Omsætning t. kr.466.425441.422431.879479.184
Bruttoresultat t.kr.83.81291.29176.13873.041
Årets resultat t. kr.8.50719.4339.5688.567
Soliditetsgrad pct.39,344,037,933,6

Tror ikke på store vækstplaner

Danepork har ved udgangen af 2017 offentliggjort et regnskab, hvor omsætningen er steget godt 25 mio. kr. til i alt 466 mio. kr. Dog falder resultatet efter skat fra 19,4 mio. kr. til 8,5 mio. kr., og det er utilfredsstillende, vurderer Leo Grønvall.

"Der er forskellige grunde til, at bundlinjen ender, hvor den gør. Det er bl.a. eksportmarkederne, der driller, men ellers holder jeg det for mig selv", siger direktøren og undlader samtidig at spå om et muligt 2017/2018-resultat.

"Vi er kun et enkelt kvartal inde, så det holder jeg mig fra at spå om. Der ligger ikke en større vækstplan klar, for jeg er simpelthen ikke tilhænger af de store vækstplaner. Vi følger markedet og efterspørgslen og så agerer vi ud fra det. Men nu udvider vi produktionen til næsten det dobbelte, så der er da en forventning om, at vi skaber vækst, og det kommer vi også til. Men det bliver en kombination af øgede slagtninger og forarbejdningsgrad i form af udskæringer og færdigpakninger. Der er jo mange måder at skabe vækst på", siger Leo Grønvall.

Danepork går i en stor bue uden om alt, hvad der har med forædling og gøre, og ulig mange af konkurrenterne producerer de hverken pølser, salter eller marinerer kød selv.

"Vi skal ikke over i forædling, for det lever vores kunder af. Det ville ikke være i orden at gå ind på det område, så det holder vi os helt fra. Det synes jeg er en god forretningsfilosofi, for det er jo vores kunder, vi selv lever af", siger direktøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle