Vejret sender priser på rutsjetur

Vejrudsigten ændrede sig flere gange i løbet af ugen. Både til det bedre og værre. Markedet reagerede på solen næsten lige så hurtigt som en skygge.

Man fristes næsten til at sige, at priserne på majs og soja skifter, som vinden blæser. Det er ikke forkert, men heller ikke helt rigtigt. Den præcise forklaring er, at en ændret vejrudsigt hen over sidste uge for amerikanske stater i Midtvesten, hvor der dyrkes majs og soja, har fået priserne til først at falde om mandagen, stige igen, da det blev torsdag for bare at falde tilbage om fredagen.

Oplysningerne om den amerikanske vejrudsigt og dermed også majs- og sojahøst fremgår af en markedskommentar fra DLG, der har fulgt udviklingen på børsen i Chicago, Chicago Board of Trade eller bare CBOT.

Det er dog ikke alene vejret, men hele den geopolitiske situation med krig i Europa og konflikten mellem USA og Kina i Taiwan-spørgsmålet, der spiller centrale roller. Mn hvis man kigger på vejret først, så fik nogle områder i majsbæltet regn i sidste uge. Andre områder fik ikke, og det drejer sig primært om den vestlige del af majsbæltet (Iowa) og den nordlige stat North Dakota samt nogle områder i South Dakota. Den østlige del af majsbæltet fik gode mængder nedbør i løbet af de sidste dage, hvor temperaturerne også var tæt på normalen. Det var den ujævne fordeling af sol og regn, der fik priserne til at gå i bølgegang.

Og vejret ...

Vejrudsigten for de næste to uger forudser varme og tørre forhold især i den vestlige del af majsbæltet, mens den østlige del fortsat også ser godt ud. Det forventes, at sojadyrkede områder i gennemsnit vil få cirka 60-70 procent af den normale mængede nedbør i de kommende to uger. I disse uger forventes der moderate temperaturer.

Den dårlige økonomi og høje inflation i Argentina har gjort landmænd tilbageholdende med deres sojabønner. Markedet er bekymret over, hvordan den tendens påvirker både det fysiske marked og CBOT-børsen. Spændingerne mellem Kina og USA efter sidstnævntes offentlige besøg i Taiwan spiller også en rolle. Markedet frygter, at sanktioner fra Kina mod USA, kan påvirke Kinas indkøb af sojabønner fra landet. Den sidste geopolitiske faktor i markedet er krigen som fortsætter mellem Rusland og Ukraine. Selv om der nu kommer kornafskibninger ud af Ukraine, efter eksportaftalen blev underskrevet for et par uger siden, er markedet pessimistisk over situationen i landet.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle