Vejret udfordrer rødsvingel-høst: Går på kompromis med vandprocenten

Vandprocenten er høj, og vinden tager en bid af høsten med sig - det er vanskeligt at høste rødsvingel hos Agrifos I/S på Lolland.

Det klassiske danske sommervejr med stedvise byger, strækker høsten af rødsvingel hos Agrifos I/S på Lolland, fortæller driftsleder, Jakob Palm Nielsen.

"Det er rigtigt bygevejr, så vi høster indimellem. Vi startede i slutningen af sidste uge og har egentlig generelt været på stikkerne den sidste uges tid", siger han.

De har fået høstet cirka halvdelen af de 100 hektar rødsvingel med to 780 Claas mejetærskere, og udbyttet ser middelmådigt ud.

Storm og blæst volder problemer

Den første mark gav dem et udbytte på 1900 kg, hvilket er fint for rødsvingel, mens den seneste mark kun har givet 1100 kg - og det er endda i våd vare med en vandprocent på 18-20.

Vandprocenten skal ellers gerne ligge nede omkring 12.

"Marken ligger helt nede langs kysten, og der har været stormvejr, så vinden har givet os et spild på 3-400 kg. per hektar. Det er meget atypisk, at vi skal stjæle os til det på grund af vejret, så vi har valgt at høste det for vådt og gå på kompromis med vandprocenten, fordi det ligger mere sikkert i laden", siger Jakob Palm Nielsen.

Agrifos I/S driver 1735 hektar på Lolland i et driftsfællesskab med gårdene Steensgaard, Frederiksdal, Nøjsomhed, Sophiedal og Magelundegården. 

Markplanen for årets høst byder på blandt andet cirka 29 hektar hundegræs, 560 hektar byg og 400 hektar hvede.

Selvom starten af høsten har haft mange opbremsninger og et middelmådigt udbytte, er Jakob Palm Nielsen positiv.

"Nu skal man altid passe på med at høste med øjnene, men som det ser ud lige nu, tror jeg, at vi kan holde en gennemsnitshøst. Noget ser lidt bedre ud og andet knapt så godt", siger Jakob Palm.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.  
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle