Vejrfænomen fanget på video: Hvirvelvind sender halm flere meter op i luften

Hvirvelvinden blæste halm fra en nyhøstet mark ved Herning rundt.

Et usædvanligt syn mødte Camilla Immersen, da hun kiggede ud af vinduet onsdag middag.

Udenfor på den netop nyhøstede mark ved Lund nær Herning havde en hvirvelvind fået fat. Hvirvelvinden sendte de nyslåede halmstrå adskillige meter op i luften.

"Jeg var netop kommet fra frokostpausen, da en af mine kollegaer siger: 'Hvad fanden sker der?'", siger Camilla Immersen, der er ansat som marketingskoordinator på hovedkontoret hos Aage Damgaard ApS, der står bag A Hereford Beefstouw, til landbrugsavisen.dk og fortsætter:

"Så kan vi bare se, at der står halm op i en tornado-lignende ting. Efter i lang tid at have stået og kigget på det, løber jeg hen og henter min telefon for at filme det".

Fænomenet kaldes for ’dust devil’ på engelsk, forklarer Tove Balling fra DMI’s vejrtjeneste i Karup til Tv Midtvest.

"Det er den udramatiske udgave af en tornado, kan man sige. Det er de helt samme principper, som er i spil. I bund og grund er det bare opstigende luft, som går i rotation på grund af varmen i luften. Det er et lille, lokalt lavtryk", siger Tove Balling til tvmidtvest.

Video: Camilla Immersen

Nyhøstet mark 

Camilla Immersen troede først, at vejrfænomenet var en skypumpe.

"Det er nok lidt overdrevet at kalde det en tornado, men jeg havde før set skypumper over vand - men aldrig over land", siger hun, der sammen med kollegaerne var lidt betænkelige ved at gå ud.

Men der er ikke noget at frygte, vinden er ikke kraftigere, end at den kan bære halmen. Den lille hvirvelvind er ifølge DMI også ganske normal at se på varme sommerdage, som onsdag skabte de perfekte betingelser for vinden på marken nær Herning.

Marken er ejet af Camilla Immersens arbejdsgiver, Aage Damgaard ApS. Marken er dog forpagtet til en landmand, der passer markerne og leverer halm, der bliver brugt i virksomhedens halmfyr til at varme lager, slagteri og kontorbygninger op.

"Landmanden havde lige høstet samme dag, så det lå i striber og klar til at blive taget op. Men efter hvirvelvinden lå det over hele marken", fortæller Camilla Immersen.

"Vi gik uden for og kiggede. Hvirvelvinden døde lige så stille ud efter et par minutter eller tre", fortsætter hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle