Vejrfænomen kan ramme prisen på palmeolien i første halvår ‘20

Korn fortsætter nedturen trods svage resultater fra Crop Tour, og lavere majsudbytter i det amerikanske gav ikke prisstigninger.

Amerikanske Pro Farmer Crop Tour kom I går med deres første resultater fra South Dakota og Ohio, som var blandt nogle af de hårdest ramte under forårets og forsommerens oversvømmelser.

De foreløbige rapporteringer lyder på gennemsnitlige majsudbytter på 160 bushels/acre for de to stater, hvilket er henholdsvis 3 og 6 bushels/acre lavere end USDA’s august estimater.

Det skriver Jyske Markets.

For sojabønner er billedet mere mudret, som en konsekvens af den sene tilsåning. Det betyder at planterne stadig blomstrer og derfor endnu ikke er færdige med at danne bælge.

På den baggrund har det været svært at komme med et mere præcist billede af planternes udbyttepotentiale. Dog lyder det at antallet af bælge tegner til at blive lavere sammenlignet med sidste års Crop Tour i de to stater.

El Nino giver mindre nedbør og kan betyde forsinkelse af høsten

I rapsmarkedet kravlede priserne igen i går højere og lukkede for første gang over 380 €/ton.

Efter en kraftig stigning til palme- og sojaolien har de to korrigeret lavere de seneste handelsdage, men rapsfrøene har trodset denne prisudvikling og fortsat den stærke positive momentum. Trods stigningen til rapsfrøene befinder vi os teknisk endnu ikke i et decideret overkøbt niveau, og det efterlader endnu plads opad på den korte bane.

Med til ligningen hører også at euroen fortsættes med at svækkes over for dollaren, hvilket betyder at importvarerne står dårligere i konkurrencen. En kraftig eurostyrkelse kan således være negativt for rapsfrøene.

Men rapsfrøene har udsigt til at blive understøttet yderligere af palmeolien. Ifølge Reuters melder ledende palmeolieaktører i Indonesien om, at en mild udgave af El Nino har forårsaget mindre nedbør, der kan betyde en forsinkelse i høsten samt lavere udbytter. På den korte bane forstyrrer det ikke produktionen, men i første halvår af 2020 kan det få konsekvenser, da disse palmer i øjeblikket står i blomst.

Lavere majsudbytter gav ikke prisstigning

På trods af meldinger om lavere majsudbytter, var det i går ikke tilstrækkeligt til at understøtte kornpriserne. Favorabelt vejr med fornuftige temperaturer og nye fronter med nedbør præger vejrprognoserne i det amerikanske og trækker såvel majs som hveden med lavere.

Kombineret med høstpres i hvede og et svagt efterspørgselsbillede, er der i øjeblikket ikke meget support. Som nævnt tidligere på ugen handler russiske FOB-priser 191 $/ton, mod 195 primo måneden og 225 $/ton for et år siden. Det europæiske billede er ikke meget anderledes, med franske FOB-priser på 186 $/ton, som dermed har sat en ny sæsonmæssig bund.

Ikke mindst høstprognoserne fra Ukraine bidrager til den negative prisudvikling. Her ventes produktionen at nå op på 27,8 mio. tons, mod 24,8 mio. tons sidste år, og samtidig vurderes op mod 50 procent af produktionen at være møllehvedekvalitet.

Et godt udgangspunkt for en stærk eksportsæson. Et billede der direkte smitter af på Matif hvor terminerne ligeledes sætter nye bundniveauer. Høstpresset og den sæsonmæssige bund i møllehvede indtræffer typisk i første halvdel september. Det betyder at trenden meget vel kan vende omkring udløbet af september-terminen på Matif.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle