Velforsynet verden holder foderpriserne nede

Verden er velforsynet med korn, viser den nye WASDE-prognose fra det amerikanske landbrugsministerium. Ifølge analytiker skal vi års tid frem, før vi igen vil se mærkbare prisstigninger

Den første prognose for de globale høstudbytter i 2023 tegner især lovende for landmænd, der skal i markedet for at købe foder. Maj-udgaven af WASDE-rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium gav i fredags det første kvalificerede bud på udbud og efterspørgsel globalt for 2023/24-sæsonen. Og bundlinjen er, at verden er velforsynet med korn – især i Europa er der en overforsyning.

- Det er en god rapport med mange afgrøder i, lyder den umiddelbare reaktion fra chefanalytiker hos Agromarkets, John Jensen.

I kølvandet på WASDE-rapporten har der i begyndelsen af ugen været prishop i opadgående retning på råvarebørserne i Paris og Chicago. Men der er tale om krusninger af mere teknisk karakter.

- Det betyder ikke, at priserne nu vil drøne op, siger John Jensen. Han peger på, at prisstigningerne mere mere er et udtryk for, at markedet godt nok fik, hvad man havde regnet med, men på forhånd havde sat forventningerne en smule højere.

Priskurven peger ned

Grundlæggende ændrer WASDE-rapporten ikke på den samlede trend i analytikernes tekniske modeller for prisudviklingen i den kommende tid.

- Priserne peger i nedadgående retning, og man skal være åben for yderligere fald, siger John Jensen.

Heller ikke markedsanalytiker Palle Jakobsen fra Agrocom vurderer, at priserne vil stige markant. Han påpeger dog, at vi vil se krusninger på markedet i løbet af sommeren.

- Det kan være, hvis en sky vender forkert, eller at Putin siger noget, vi ikke vil høre, siger han. For ham er det svært at se, at prisen kommer over 200 kroner per hektokilo igen lige foreløbig. Vi skal helt hen til høsten 2024, før priserne igen vil bevæge sig op, men så vil der også være indikationer i tallene på, at vi vil se prisstinger igen, vurderer han:

- Vil vil nu se, at forbruget igen bliver stimuleret, og det vil presse priserne ned. Og selv om vi har lagre, er de ikke så kæmpe store, som vi tidligere så forud for en længere periode med lave priser, siger Palle Jakobsen.

Derfor er hans råd til købere af foder klart.

- Hvis prisen lige nu kommer i nærheden af 150 kroner, skal man som køber lægge på. Og kommer der en sælger, der vil tegne en kontrakt fem år ud i fremtiden til 150 kroner – og det gør der nok ikke – så skal man slå til, siger Palle Jakobsen.

Nyheden om en yderligere to-månders forlængelse af kornaftalen, der gør det muligt for Ukraine at eksportere korn via eksportkorrdidorer over Sortehavet, ændrer ikke markedssituationen, påpeger både markedsanalytikerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle