Venstre advarer partier om at sætte sig uden for kommende aftale om CO2-afgift

Nu advarer Venstre de partier, der har meddelt, at de ikke vil være med til en CO2-afgift på landbruget om, at de mister indflydelse ved et kommende forhandlingsbord, hvor det skal besluttes, hvordan afgiften skal se ud, og hvad indtægten fra afgiften efterfølgende skal bruges til. Nye Borgerlige afviser kritikken.

Fra Venstre bliver der nu sendt en klar advarsel til de partier, der har meldt ud, at de ikke vil være med til at indføre en CO2-afgift på landbruget.

Det drejer sig lige nu om Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne.

Det er partiets landbrugsordfører, Erling Bonnesen, der er afsender af advarslen. 

Han mener, at de partier sætter sig uden for indflydelse, når det senere efter et valg skal forhandles, hvordan en CO2-afgift skal udformes. Fra Erling Bonnesen bliver den nuværende situation sammenlignet med forhandlingerne om landbrugsaftalen fra sidste år, som jo endte med en meget bred aftale.

- Den aftale fik vi jo gjort mere afbalanceret og mere realistisk via Venstres deltagelse ved forhandlingsbordet. På samme måde er det vigtigt, at vi er med, når CO2-afgiften på landbruget skal forhandles senere efter, at ekspertudvalget har afrapporteret, siger Erling Bonnesen.

Ekspertudvalget er det udvalg, som har professor Michael Svarer som formand, og som i begyndelsen af næste år, forventes at komme med sine anbefalinger til, hvordan en CO2-afgift på landbruget kan se ud. Efterfølgende er det forventningen, at de politiske forhandlinger begynder.

Socialdemokratiet indledte den igangværende valgkamp med at sige, at landbruget helt sikkert får en CO2-afgift. Senere har både Venstre, Konservative og Liberal Alliance alle også meldt ud, at de gerne vil indføre en CO2-afgift på landbruget, hvis det sker under forudsætning af, at den ikke fører til, at produktionen, og dermed også CO2-udledningerne, bare flytter til udlandet i stedet.

Regeringens støttepartier i rød blok har alle længe talt for, at landbruget bliver pålagt en CO2-afgift. Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen har heller ikke afvist en CO2-afgift på landbruget. 

Kom ind i kampen

Fra Erling Bonnesen lyder det, at han appellerer til ”omtanke” og ”realisme” til de partier, som ikke vil være med til en CO2-afgift.

- Et stort flertal i Folketinget har jo nu meldt ud, at der kommer en CO2-afgift på landbruget. Hidtil har det måske hængt lidt i luften, hvad det er, som kommer til at ske. Men når det nu står klart, at et stort flertal i Folketinget vil have en CO2-afgift, så handler det om at komme ind til forhandlingsbordet, siger Erling Bonnesen, der tilføjer:

- Når man ser, at nogle partier bare melder ud, at de bare siger nej, så så sætter man sig uden for indflydelse. Og det er skadeligt for erhvervet, siger Erling Bonnesen, der mener, at Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne lige bør ”suge frisk luft ind” i den kommende tids debat om CO2-afgift på landbruget.

Vermund afviser kritikken

Fra Nye Borgerlige bliver kritikken fra Venstre dog pure afvist. Fra partiets formand, Pernille Vermund lyder det, at partiet på ingen måde kommer til at støtte, at landbruget får en CO2-afgift.

Også selvom det kan betyde, at partiet ingen indflydelse får på, hvordan pengene, der kommer ind fra CO2-afgiften efterfølgende skal bruges. Flere partier har i valgkampen talt for, blandt andet Venstre, at pengene skal tilbage til erhvervet.

- Vores grundlæggende holdning, uanset om vi taler landbruget eller noget andet, det er, at folk skal have lov til at beholde flere af deres egne penge selv.

- Vi er stærke modstandere af, at man med den ene hånd hiver penge op af lommerne på folk for bagefter at fordele dem ud med den anden hånd, siger Pernille Vermund.

Men er du slet ikke bekymret for at komme til at stå uden for indflydelse?

- Jeg synes, det her er lidt som ”spis nu skovsneglen, Mulle, hvis du vil være med i klubben”. For mig er en CO2-afgift på landbruget ikke bare skørt, det er decideret ødelæggende for erhvervet. Det kommer til at koste arbejdspladser, højere priser for forbrugerne. Det er absolut ikke det, som vi har brug for lige nu, siger Pernille Vermund. 

Hun mener, at afgiften ligefrem kan føre til, at den grønne omstilling i landbruget bliver sat i stå, da hun frygter, at pengene, som føres tilbage til erhvervet, vil gå til ordninger, hvor man belønner de teknologier, som man kender, og ikke til nye teknologier.

I sidste uge lød det fra Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, at partiet også afviser en CO2-afgift på landbruget. 

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle