Venstre efter brakmøde: Røde partier siger nej til at udskyde brakkrav

Regeringens støttepartier afviser fødevareminister Rasmus Prehns (S) model for at udskyde to nye grønne krav fra EU's landbrugsreform til 2024, lyder det fra Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen. Dermed skal danske landmænd modsat flere af sine europæiske kolleger næste år braklægge fire procent ekstra landbrugsjord.

I Danmark kommer man ikke til at gøre brug af den undtagelse til at udskyde kravet om fire procent ekstra brak samt kravet om afgrøderotation, som EU-Kommissionen i sidste måned gav medlemslandene mulighed for. 

Det står klart efter, at partierne bag landbrugsaftalen onsdag eftermiddag har holdt møde. 

Op til mødet havde fødevareminister Rasmus Prehn foreslået en model, hvor man sikrer, at den ekstra produktion, der så bliver lavet på de arealer, det handler om,  går til mennesker, "og måske endda til mennesker i udviklingslande".

Der skal være enighed i kredsen af partierne i landbrugsaftalen, hvis kravene skulle udskydes, og det var der ikke, oplyser Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen.

På forhånd havde både SF og Enhedslisten udtrykt skepsis over for udskydelse af kravene, men havde før mødet erklæret, at de ville gå "konstruktivt" ind i mødet onsdag eftermiddag. Fødevareminister Rasmus Prehn fortalte i sidste uge, at De Radikale også er skeptiske.

Fra Erling Bonnesen lyder det som konklusion på onsdagens møde.

- Når der ikke kan opnås enighed, så er konklusionen, at det ikke kan blive til noget. Det er altså afvist fra rød side, lyder det fra venstremanden.

Han fortæller, at han er skuffet.

- Det burde være udskudt et år. Putin har overfaldet Ukraine, og der er mangel på fødevarer i verden. Det kunne det her have bidraget lidt til. Vi kunne have produceret lidt mere. Så det er virkelig ærgerligt, og stærkt kritisabelt, at det ikke kan lykkes at udskyde kravet, siger Erling Bonnesen.

Han fortæller, at Fødevareministeriet har vurderet, at udskydelsen af kravene med et år jo stort set ingen effekt vil have på natur og klima. 

LandbrugsAvisen arbejder på at få en kommentar fra regeringens støttepartier.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle