Venstre-formand: "Landbruget må og skal behandles anderledes end andre sektorer"

Venstre skal forsøge at forhindre en rød massakre på dansk landbrug, mener partiets formand op til store forhandlinger.

Jakob Ellemann-Jensen er grundbekymret på landbrugets vegne.

Den socialdemokratiske regering har med fødevareminister Rasmus Prehn (S) i front sat gang i forhandlinger om en aftale, der kan blive historisk for landbruget.

Landbrugets klima- og miljøudledning skal reduceres, og der skal tages stilling til, hvordan EUs landbrugsstøtte i fremtiden skal forvaltes.

"Det kan lyde voldsomt, men det er landmændenes eksistens, der er på spil i de her forhandlinger, og vi går ind i forhandlingslokalet med en dyb bekymring for en rød aftale. Vi kan godt kan høre, hvad støttepartierne siger om regulering af landbruget, og vi har også en fornemmelse af, hvad regeringen tidligere gerne har villet, selv om de ikke vil lægges deres udspil frem nu", siger partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V) og fortsætter:

"Derfor er det vigtigt for os at komme i gang med forhandlingerne og holde meget, meget hårdt fast i den her bordplade. Vi frygter en rød aftale, hvor man risikerer at regulere landbruget ihjel. Det vil være en katastrofe for dansk fødevareproduktion og dansk økonomi i det hele taget. Det bliver sindssygt svære forhandlinger, og det skylder regeringen også at fortælle".

Skudt helt over målet

Formanden henviser til, at nu tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) lige inden minkskandalen nåede at give en forsmag på det store landbrugsudspil, som regeringen lavede i efteråret, men som aldrig nåede at blive præsenteret.

Her nævnte ministeren, at man vil skære i den direkte landbrugsstøtte og flytte pengene over i støtteordninger:

"Om det så bliver 20 eller 30 procent, og hvad de endelige regler bliver, er for tidligt at sige", lød det 4. november.

I dag overfører Danmark syv procent, og en øgning af modulationen, som det hedder, skærer direkte i overskuddet i landbruget.

"Han (Mogens Jensen, red.) kom til at sige, at om det lige blev 20 eller 30 pct. var ikke så afgørende. Og det har han ret i, for vi kommer ikke til at acceptere nogen af delene", siger Ellemann-Jensen og fortsætter:

"For mig viser den udtalelse, at man ikke har forståelse for, hvad det kan få af betydning for landbruget og de arbejdspladser, der følger med. Jeg synes, det er skudt så meget over målet, at det vidner om en katastrofalt ringe forståelse for landbruget".

Skal forhindre massakre

Formanden er fast i kødet om, at landbruget skal forpligte sig og bidrage til den grønne omstilling.

Venstre har som hovedparten af Folketingets øvrige partier tilsluttet sig klimamålet om en 70 procents reduktion af C02-udledningen i 2030 sammenlignet med 1990-niveauet, partiet er tilhænger af en klimaafgift, og man mener, at der skal reduceres i kvælstofudledningen.

"Men vi anerkender også, at landbruget må og skal behandles anderledes end andre sektorer. Ikke fordi, det er landbruget, men fordi du ikke har samme teknologiske muligheder, som du har andre steder. Du kan ikke elektrificere, som du kan i transportsektoren. Det her er svært, og det bliver ikke løst i morgen. Den erkendelse må vi have, og det vil vi forsøge at overbevise regeringen om. Vi kommer ikke til at medvirke til en massakre på dansk fødevareproduktion. Og vi kommer til at kæmpe for at forhindre en".

Katastrofal håndtering

Efter minkskandalen har regeringen som nævnt afvist at lægge sit udspil frem, ligesom retorikken har ændret sig med mere fokus på arbejdspladser og konkurrenceevne.

Det stilskifte giver Ellemann-Jensen ikke meget for.

"Jeg ser i virkeligheden noget fordækt dobbeltspil. Man har en plan i skuffen, som er en ’kompasnål’, en slags rettesnor. De vil ikke vise os den, og det lover ikke godt", siger han og fortsætter:

"Jeg kan forstå, at regeringen nu vil være mæglere. Men de er ikke mæglere, de er regeringen. De må regere og fremlægge deres politik, så vi kan diskutere ud fra det. Jeg kan så måske godt forstå, at de er blevet mere håndsky efter den katastrofale håndtering af minkskandalen, hvor man lukkede et erhverv, der var verdens bedste, med et pennestrøg", siger Ellemann-Jensen.

"Og jeg håber, at den reaktion, man blev mødt med der, har forplantet sig i regeringen, og at man i højere grad er blevet klar over, hvad den slags beslutninger betyder for fødevareerhvervet i Danmark, og hvad det betyder for de mennesker, der lever, bor og arbejder i erhvervet. Det blev i al sin gru tydeligt i minkskandalen, og det bør selv regeringen have fået øjnene op for. Derfor håber jeg også, at man præsenterer noget, der er mere balanceret, end det, Mogens Jensen var ved at lægge op til".

Faktaboks

Ny, stor aftale

  • Regeringen har indbudt til forhandlinger om en ny aftale på landbrugsområdet.
  • Det hele blev skudt i gang 3. februar, og siden har der kørt orienterende møder om syv forskellige emner, der dækker klima, kvælstof, økologi, økonomi osv.
  • Regeringen har lagt op til at lande en aftale i april, men det afhænger af forhandlingerne.

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle