Venstre: Helt grotesk at regeringen smøler med at godkende Reglone

Regeringen og Miljøstyrelsen kan ikke vente længere, men skal godkende dispensationen til et nedvisningsmiddel til de danske kartoffelavlere. Det mener Erling Bonnesen (V).

"Det er helt grotesk og fuldstændig utilstrækkeligt at regeringen smøler i den her sag".

Sådan lyder det fra Venstres fødevare- og landbrugsordfører, Erling Bonnesen. 

Sagen drejer sig om nedvisningsmidlet reglone, som de danske kartoffelavlere er afhængige af for at lave læggekartofler til eksport.

Midlet blev pr. 4. februar 2020 forbudt i EU, og kan derfor kun anvendes, hvis landbruget får en dispensation. Men det har ikke været muligt endnu på trods af flere henvendelser fra Landbrug & Fødevarer og branchen.

"Det er noget smøleri at regeringen ikke kan få godkendt det her middel som landmændene har brug for nu til kartoffelproduktionen. De sidste år har de godt kunne få godkendt midlet, men lige denne sæson vil man ikke", siger Erling Bonnsen.

Der findes umiddelbart ingen effektive alternativer til nedvisningsmidlet reglone, og det sætter kartoffelavlerne i en usikker position, hvor de både kan frygte for årets høst - men også de kommende.

"Vi laver nogle af verdens bedste kartofler, det er højværdiafgrøder, som landmændene bliver opfordret til at dyrke - og der er efterspørgsel på dem både indelands og udenlands. Det her er en kommentar direkte til miljø- og fødevareministrene: Rub neglene og se at få godkendt det middel i en fart", siger Erling Bonnensen, der mener situationen havde været en helt anden, hvis der havde været fuldgyldige alternativer.

"Regeringen gambler med den store produktion vi har - og dermed både indtægter for landmændene men også for samfundet. Det er stærkt kritisabelt".

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle