Venstre i Aarhus vil forpurre sprøjteforbud til landmænd

Ventres gruppe i Aarhus Byråd vil sende planerne om at udstede sprøjteforbud til 11 landmænd i Beder-området retur til udvalget for Teknik og Miljø, for at få sagen behandlet påny.

Og hvis et sprøjteforbud på noget tidspunkt kommer til afstemning i byrådet, vil Venstre stemme imod.

Det siger Gert Bjerregaard, Venstres ordfører i Teknik. og Miljøudvalget i Aarhus Kommune.

Rådmand har fejlet

Gert Bjerregaard reagerer bl.a. på, at Landbrug & Fødevarer har gjort opmærksom på, at Aarhus Kommunes fremgangsmåde strider mod de retningslinjer, som Miljøstyrelsen har præciseret i et nyt udkast til bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer.

»Det er jo tydeligt, at landbrugets organisationer har en pointe, og at Rådmand Kristian Würtz (S) ikke har gjort sit hjemmearbejde i denne sag,« siger Gert Bjerregaard.

Beslutning udsættes

Sagen, der har kørt i snart fem år, er aktuel netop nu, fordi Aarhus Kommunes Magistrat i dag har anbefalet det samlede byråd at vedtage endeligt, at 11 landmænd i Beder-området skal pålægges forbud mod at benytte pesticider på deres arealer af hensyn til drikkevandsbeskyttelsen.

Det sker på baggrund af en indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget.

Men det vil Venstre nu stikke en kæp i hjulet for, om muligt.

Magistraten består af ni personer, herunder borgmester og fem rådmænd og yderligere tre medlemmer, og derfor er det mere reglen end undtagelsen, at indstillinger fra Magistraten bakkes op af byrådet. Men der skal kun tre medlemmer af byrådet til at få en sag sendt tilbage til et udvalg, og da Venstre råder over seks mandater, er det på forhånd afgjort, at det vil ske.

Trækker pinen ud?

»Trækker I ikke bare pinen ud for de landmænd, som gerne vil have en afgørelse, så sagen kan ankes til Miljø- og Fødevarenævnet?«

»Når først der er stillet spørgsmålstegn ved det grundlag, som de her påbud udstedes efter - og at det kan se ud til, at de ikke er udstedt efter de statslige regler, så er vi nødt til at få undersøgt det nærmere,« siger Gert Bjerregaard.

»Og hvis et udvalg sender en indstilling på forkert grundlag, er det vores ansvar at gøre rådmanden opmærksom på det. Det kunne jo tænkes, at vi på baggrund af en ny udvalgsbehandling kunne få hele det her scenarie aflyst.«

Ingen konkret vurdering

Gert Bjerregaard mener bl.a., at Aarhus kommune ikke efter reglerne kan bruge statens udpegninger alene som grundlag for pålæg om pesticidfri landbrugsdrift.

»Kommunen skal foretage en konkret vurdering af årsagssammenhæng mellem fund af pesticider og kimen til forurening på ejendomsniveau. Det forsigtighedsprincip, der gælder ved miljøgodkendelser, er ikke beregnet til denne sammenhæng.«

Gråspurve og kanoner

»Der skal ikke herske tvivl om, at Venstre i Aarhus ønsker rent drikkevand ligesom borgerne og landmændene. Spørgsmålet er bare, om man ikke er i gang med at skyde gråspurve med kanoner,« siger Gert Bjerregaard.

 

33 eller én forurening

Ifølge Gert Bjerregaard har politikerne i Aarhus Kommune på nuværende tidpunkt ikke forholdt sig til Landbrug & Fødevarers analyse, som viser, at det reelt kun er kun én af de 33 drikkevandsboringer, som Aarhus Kommune hævder, der indeholder godkendte pesticider og nedbrydningsprodukter heraf over grænseværdien.

»Det har ikke været oppe på Magistratens møde i dag, men det er noget af det, vi vil spørge ind til ved en ny udvalgsbehandling,« siger han.

Erstatninger skal øges

Ifølge Gert Bjerregaard vil Venstre, såfremt et sprøjteforbud i sidste ende alligevel bliver en realitet for landmændene i Beder-området, bakke op om højere erstatninger til de berørte landmænd.

»Jeg har hørt, at 50.000 kr. pr. hektar er på tale. Men det er jo slet ikke den virkelighed, som landmænd og andre mennesker lever i. Der taler vi om en kompensation, der skal langt, langt højere op.«

Holdt i uvished

»Jens Gammelgaard, formand for Odder-Skanderborg Landboforening, har sagt, at landmændene i området under alle omstændigheder bør have erstatning for den usikkerhed, de har svævet i i snart fem år. Hvad mener du om det?«

»Når man tager et erhverv som gidsel, sådan som det er sket i den sydlige del af Aarhus, så er det naturligt at gøre krav gældende,« siger Gert Bjerregaard.

Også Dansk Folkeparti har taget forbehold for Magistratens anbefaling i dag af et sprøjteforbud for 11 landmænd i Beder-området.

Byrådet i Aarhus Kommune skal behandle sagen om et evt. påbud om sprøjteforbud 1. november.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle