Venstre: Landbrugsforhandlingerne er de facto sendt på sommerferie

Indtil regeringen har fundet ud af, om der kan bruges penge fra det økonomiske råderum, kommer forhandlingerne om en bred landbrugsaftale ingen vegne. Det er den klare melding fra Venstres chefforhandler.

Landbrugsforhandlingerne er de facto gået på sommerferie.

Det mener Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, fordi et hovedkrav fra partiet og resten af blå blok er, at der skal friske penge på bordet.

Det vil sige penge fra det økonomiske råderum, så det ikke er landbrugsstøtten, der skal dække hele den grønne miljø- og klimamæssige omstilling af landbruget.

"Vi har sagt, at der ikke kan komme en bred aftale uden friske penge. Til det lød meldingen fra ministeren, at han er nødt til at tale med sine kolleger i regeringen, og at han kan komme med en melding efter sommerferien. Så indtil da sker der ikke noget", siger ordføreren og uddyber:

"Men jeg vil gerne understrege, at vi fortsat kæmper for en bred aftale. Det skal der ikke herske tvivl om".

stopklodsen

Meldingen fra blå blok er kritisk for fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S), der har som princip for forhandlingerne, at der skal landes en bred aftale.

Derudover skriver Information, at han af statsminister Mette Frederiksen (S) har fået til opgave at lande en aftale med mindst ét borgerligt parti.

Udover spørgsmålet om finansieringen, har det nye kvælstofkort, som LandbrugsAvisen kunne afsløre tirsdag, trukket fronterne hårdt op. 

"Men før vi overhovedet kan diskutere og have en reel politisk forhandling om f.eks. indsatsen for kvælstof, eco-schemes og så videre, så skal vi have på plads, om regeringen har en reel vilje til at åbne for pengeposen, eller om landbruget skal udsultes", siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

"Det kræver friske penge på bordet, så man ikke kommer i en situation, hvor tusinder mister arbejdet, og vi sætter store værdier på spil".

"Da vi lavede energiaftalen brugte man 13 mia. kr. frem mod 2030, og med de grønne bilafgifter brugte man fire mia. kr. kr. frem mod 2025. Hvorfor skal landbruget holde for, udover hvis man vil udsulte erhvervet?".

Minister: forhandlinger fortsætter

Hos ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri lyder det, at forhandlingerne fortsætter ufortrødent, og at der også vil være forhandlinger før sommerferien.

Man kan dog ikke sige noget om, hvorvidt ministeren vil gå til regeringstoppen for at bede om penge fra råderummet.

Derudover henviser man til udtalelser, Rasmus Prehn gav til Information torsdag:

"Alle har sagt fra starten, at dette måske bliver de allermest besværlige forhandlinger, regeringen skulle have, og det kan ikke komme bag på nogen, at der er lidt konflikt i luften. Jeg arbejder stadig stenhårdt for en bred aftale", lyder det til avisen.

tvivler på ny model

Da LandbrugsAvisen i løbet af ugen afslørede de nye kvælstofkort, regeringen har præsenteret, lød det fra minister Rasmus Prehn, at man vil lancere en helt ny reguleringsmodel, der skal afbøde konsekvenserne.

"Den røverhistorie må han længere ud på landet med. De siger, at de kan opfinde en ny model, hvor de kan presse tingene ind og så er alt godt. Det er naivt at tro, at vi hopper på den", siger Troels Lund Poulsen og tilføjer, at han stadig savner at se beregninger fra regeringen af, hvad konsekvenserne bliver for de ramte landmænd:

"Vi kan aldrig nogensinde skrive under på aftale, hvor vi ikke kender konsekvenserne til fulde. Hvordan skulle vi kunne stå på mål for det".

Ordføreren forventer, at forhandlingerne kommer til at løbe ind i august og september, måske oktober, før der kan landes en aftale.

"Det er så kompliceret det her, og når der sidder to ministeren, der ikke forstår, hvad de arbejder med, så tager det langt tid. Det er supertragisk for de arbejdspladser, der er på spil".

Emneord

Landbrugsaftale 2021 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle