Venstre: Mink-vurdering er helt grotesk - SSI må tilbage og analysere

SSI skal tilbage og analysere på, hvad der skal til, for at der igen kan holdes mink i Danmark. Men tiden er knap og hele processen tyder efterhånden på politiske forhaling, lyder det fra Venstre.

Det er helt grotesk, at der tilsyneladende ikke kommer nye data på bordet om fremtiden for minkavl i Danmark i forbindelse med de politiske drøftelser, som fødevareminster Rasmus Prehn har indkaldt til i eftermiddag

Sådan lyder det fra Venstre.

På mødet i eftermiddag ventes SSI at fastholde sin konklusion fra den 14. juni om, at det er institutets "generelle vurdering, at hold af min i Danmark efter 2021 kan medføre sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse".

Men det er langt fra i nærheden at være godt nok som et grundlag for at træffe politiske beslutninger om minkerhvervets fremtid, lyder det fra minkordfører fra Venstre, Thomas Danielsen.

Grotesk forløb

"Vi har fået en melding, om at de henviser til den samme rapport som i sommer. Men det er SSI jo næsten også nødt til at gøre, fordi ministeren glemte at bestille en ny vurdering", siger han og kalder processen helt grotesk.

Forleden kom det frem, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) ikke har bedt SSI om at komme med ny vurdering om minksituationen i Danmark.

Det førte bl.a. til hård kritik fra formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.

"Ministeren havde ikke bestilt den nye rapport, og så indkaldte han til hastemøde, for at vi kunne få en mundtlig briefing, og nu får vi på forhånd at vide, at SSI blot vil henvise til rapporten fra i sommer, der fik kritik fra flere forskere", siger han.

Problemet med rapporten er ifølge Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, at den ikke indeholder løsningsmuligheder.

"Stik imod, hvad vi normalt vil gøre politisk, er SSI blevet frabedt at komme med løsningsforslag", siger Thomas Danielsen, der godt forstår, at SSI ikke lige disker op med nye informationer.

"Det hele bunder jo i, at ministeren ikke fik bestilt det arbejde fra SSI, og selvfølgelig kan SSI ikke fra dag til dag levere nye analyser og vurderinger," siger han.

Kræver LØsningsforslag

Hvad vil I kræve på mødet i eftermiddag?

"Vi vil bede om, at SSI bliver sendt hjem og lave en vurdering af, under hvilke omstændigheder vi kan have mink i Danmark. Og først da vil vi have et politisk grundlag", siger han.

"Men vi er presset på tid. Vi har en dvaleordning, og der ligger i ordet, at det er en midlertidig ordning. Derfor ligner det her efterhånden bevidst politisk forhaling", siger han.

Heller ikke fødevareordfører for De Konservative, Per Larsen, mener at vurderingen kan "bruges til ret meget", siger han til Ritzau.

"At man siger, at der er en risiko af ukendt størrelse, det kan vi jo ikke bruge til noget som helst. Det kan både være ingenting og en hel masse. Det er sørgeligt og amatøragtigt for at sige det rent ud", har han udtalt tidligere tirsdag.

"Man skulle have bestilt en seriøs risikovurdering af hold af eksempelvis 50.000 eller 100.000 mink. Se på, hvordan vaccinerede mink, vaccineret personale og ugentlige test kunne fungere".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle