Venstre: Risici i forhold til minkavl i fremtiden er forsvindende små

Det vil være aftalebrud, hvis regeringen ovenpå SSI’s risikovurdering fastholder et forbud mod minkavl, mener Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen.

Mens ordførere i rød blok taler om permanent forbud mod minkavl efter, at SSI tirsdag kom med sin risikovurdering i forhold til hold af mink i fremtiden, så kommer der fra blå blok helt modsatrettede meldinger.

- Den her rapport viser i vores optik med al tydelighed, at der sundhedsfagligt er givet grønt lys til minkavl i Danmark. Så nu er det op til regeringen, om de vil lægge sig op af deres støttepartier eller oppositionen, siger Thomas Danielsen, der er gruppeformand for Venstre.

Både SF og Enhedslisten har allerede før coronapandemien givet udtryk for, at de ønsker permanent forbud mod minkavl, og risikovurderingen fra tirsdag bliver også brugt som et argument.

Onsdag har partierne været til møde med fødevareminister Rasmus Prehn (S), hvor konklusionerne fra risikovurderingen blev gennemgået. 

- Rapporten indeholder de helt almindelige forskerforbehold, som den slags rapporter om husdyrproduktion altid gør. De risici der er i forhold til minkavl i fremtiden er jo forsvindende små, og noget vi ser i almindelige risikoanalyser på husdyrområdet, siger Thomas Danielsen.

Vil holde regeringen fast

Han fortæller, at Venstre det næste stykke tid vil holde regeringens fast på den politiske aftale om en dvaleordning, som blev indgået i slutningen af 2020, kort tid efter, at alle mink blev erklæret aflivet. Det vil være et aftalebrud, hvis det ikke sker, mener han.

I aftalen om dvaleordning er det udelukkende et spørgsmål om, hvornår det sundhedsfagligt er forsvarligt at drive minkavl i Danmark, som har betydning for, hvornår minkavl igen skal tillades.

- Det som er svært for ministeren lige nu, er jo nok, at han skal finde en eller anden formulering, som kan forklare, hvorfor man traf den her ulovlige beslutning om at slå alle mink ned, når der nu ikke er noget fagligt belæg for det. Det er nok det, som vi lige kommer til at vente nogle dage på, hvordan det skal formuleres, siger Thomas Danielsen, der fortæller at selve den 14 sider lange rapport ikke ligefrem er uoverskuelig at gå til.

- Den er jo hurtig at komme igennem. Stod det til mig, så sagde man med det samme til de minkavlere, som ønsker at starte op igen, at det arbejde kan de bare begynde på. De skulle have at vide, at de roligt kunne rejse ud for at se på avlsdyr, siger han.

Ikke et argument

Et af de argumenter, som er blevet fremført på det seneste er, at kun meget få minkavlere har vist interesse for at genoptage minkerhvervet. Kun 15 minkavlere har søgt om at komme med ind under dvaleordningen. 

- Lige i øjeblikket er det meget få, som det handler om. Og der er også nogle, der taler om, at der er en meget lav overskudsgrad for minkerhvervet. Men vi har jo aldrig nogensinde truffet beslutninger om en virksomhed må starte op ud fra en overskudsgrad eller hvor, mange der vil starte op.

- Det blander vi os ikke i politisk, siger Thomas Danielsen.

Useriøst

Fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) lød det i tirsdag til Ritzau i et skriftligt citat, ovenpå SSI’s risikovurdering:

- Nu vil vi gå det omfattende materiale om den meget komplicerede problemstilling grundigt igennem. En mulig genåbning af minkerhvervet er en stor beslutning – både for folkesundheden og erhvervet. Det vil derfor være useriøst af mig at drage konklusioner allerede nu, lød det fra ministeren.

Han forklarede videre til Ritzau, at man onsdag, altså i dag skulle have en politisk drøftelse omkring minkerhvervets fremtid. Ifølge Thomas Danielsen var der dog onsdag kun tale om et orienteringsmøde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle