Venstres EU-profil: CO2-afgift vil ramme landmænd

Det er "desværre uundgåeligt", at danske landmænd bliver ramt af CO2-afgift, siger Morten Løkkegaard (V).

 Venstres europaparlamentariker og spidskandidat til næste EU-valg, Morten Løkkegaard, stempler nu ind i den offentlige Venstre-debat om en CO2-afgift på landbruget.

CO2-afgiften vil "desværre uundgåeligt" ramme danske landmænd, lyder det fra Morten Løkkegaard til Politiken.

- Der er én ting, som jeg er 100 procent sikker på, og det er, at vi alle sammen kommer til at bidrage. Forbrugere, landbrug og så videre, siger han.

Dermed er Morten Løkkegaard ikke enig med sin partifælle og V-kollega i Europa-Parlamentet Asger Christensen, der for nylig kaldte afgiften en "tudehamrende tosset" idé i Jyllands-Posten.

Asger Christensen er selv stordrifts-mælkebonde. Han foretrækker en løsning på EU-plan, hvis det skal "have en fornuftig virkning".

Modsat har Venstres tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers kaldt en CO2-afgift for "en helt central del af Venstres klimapolitik". Det er landmændene og ikke forbrugerne, der skal pålægges afgiften, mener han.

Den kommende CO2-afgift på landbruget bliver et af efterårets helt store politiske spørgsmål.

En ekspertgruppe vil i løbet af efteråret præsentere sit bud på, hvordan den nye afgift kan se ud. Det afventer regeringen.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har tidligere bebudet, at landbruget vil blive pålagt en afgift på udledninger af drivhusgasser.

Morten Løkkegaard kalder det videre "politisk nødvendigt" med afgiften på landbrug, men uden at lade sig begejstre af udsigterne til det. Han håber "stadig på en europæisk løsning".

Dog ville han ønske, at processen i Danmark gik hurtigere.

- Jo længere tid det trækker ud, jo mere bekymrede bliver folk selvfølgelig, siger Morten Løkkegaard til Politiken.

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle