Verdens første fødevareminister fylder 60 år

På tirsdag er det Henriks fødselsdag – hurra, hurra, hurra. Dam Kristensen fylder 60.

I halvfemserne var socialdemokraten Henrik Dam Kristensen en vigtig person i landbruget. Ikke kun, fordi han havde være landpost og afleveret Landsbladet til utallige landmænd – det var 1978-1986 – men fordi han blev landbrugets minister.

Fra 27. september 1994 til 30. december 1996 var han landbrugs- og fiskeriminister, men 30. december 1996 tog ministeriet navneforandring til Fødevareministeriet. Dermed blev Henrik Dam Kristensen verdens første fødevareminister, hvilket han var i godt tre år frem til 23. februar 2000, hvor han blev afløst af Ritt Bjerregaard og selv blev socialminister.

Som fødevarminister var Henrik Dam Kristensen bl.a. med til at erklære Danmark for Salmoneelafrit

Selv om landmændene næppe selv stemte på Dam Kristensen i stort tal, var han vellidt. Han var ikke uden for forståelse for landbrugets udfordringer, og han havde jo også været landpost. Men det var ikke kun landbruget, der kunne lide manden, han var i meningsmålinger ofte blandt de ministre i Nyrupregeringen, der scorede højst på popularitet. Det sker i øvrigt sjældent for fødevareministre. Samtidig gik han godt i spænd med daværende formand for Landboforeningerne og præsident for LandbrugsRaadet, Peter Gæmelke. De rejste begge hyppigt fra Billund Lufthavn til København og kunne diskutere sagerne undervejs. Der var ingen tvivl om, at der var sympati mellem dem.

Henrik Dam Kristensen var minister i ti år, senest beskæftigelsesminister fra 2014-2015..

I dag har han travlt som medlem af Folketingets Præsidium – foruden job som frivillig på det årligt tilbagevendende Vorbasse marked hvor han går i folk med træsko på

Henrik Dam Kristensen stammer fra Vorbasse. Han er gift med Bente Dam Kristensen og de har Christina, 34 år, og Jannick, 27 år. De bor i Jyllandsgade i Grindsted.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle