Verdens rigeste universitet taber over seks mia. kr. på fødevareinvesteringer

Harvard University har tabt knap en mia. kroner på en tomat- og sukkerproduktion i Brasilien og har nu samlet set måttet nedskrive 6,9 mia. kr. i naturinvesteringer.

For seks år siden kastede verdens rigeste universitet, Harvard University i Cambridge, Massachussets i USA, sig ud i en spektakulær landbrugsinvestering til en værdi af knap en milliard kroner.

Frem for at investere i værdipapirer og ejendomme, valgte universitetets finansfolk at kaste 150 mio. dollar (900 mio. kr. på daværende tidspunkt) efter bl.a. en brasiliansk tomatpasta, ethanol- og sukkerproduktion.

Afkastet kunne - i teorien - slå enhver af de gængse investeringsobjekter, men investeringen er nu slået helt og aldeles fejl, og Harvard University har tabt så godt som hele beløbet. Det skriver finansmediet Bloomberg.
De mislykkede tomatinvesteringer i Brasilien fik efterfølgende Harvards ansvarlige til at nedskrive værdien af selskabets portefølje af investeringer i naturressourcer med 1,1 mia. dollar, svarende til 6,9 mia. kr.

Universiteter i USA er drevet som en form for private selskaber, der er afhængige af donationer fra velhavere og virksomheder, ligesom de driver egne forretninger og ligeledes investeringer.

Harvard betalte i 2010-2014 sine økonomiansvarlige topchefer 242 mio. dollar i løn. Det svarer til knap 1,4 mia. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle