Verdens tiendestørste mejeri i store problemer

Amerikansk stormejeri overvejer frasalg, joint ventures eller fusioner for at overleve.

Det amerikanske stormejeri Dean Foods er i store problemer. Ifølge flere medier har selskabet i seks ud af det seneste otte kvartaler ikke levet op til sine egne økonomiske mål, og det har presset aktiekursen ned i hidtil uset lave niveauer for selskabet.

Mejeriets direktør har nu offentligt meldt ud, at man overvejer frasalg, joint ventures eller ligefrem fusioner for at overleve.

Senest er selskabet, der er børsnoteret på New York Stock Exchange, blevet kreditvurderet af kreditvurderingsbureauet S&P Ratings.

Her sænkede man sin vurdering fra B,- til CCC+. En klar understregning af, at selskabet ikke længere ses som en god investering, men derimod anses for at være risikabel.

Dean Foods er et af verdens absolut største mejerier. Ifølge den årlige opgørelse fra den hollandske storbank Rabobanks analytikere, berettigede mejeriets omsætning sidste år til en tiendeplads på listen over verdens største mejerier.

Har lukket syv mejerier

Omsætningen i selskabet, der er hjemmehørende i Dallas, Texas, faldt den en anelse fra 2017 til 2018 til 51,2 mia. kr.

Til gengæld udviklede overskuddet sig fra et pænt plus på lige over en halv milliard i driftsresultat i 2017 til i stedet at være et dundrende underskud på 2 mia. kroner i 2018. Det sidste skyldes især en markant nedskrivning i sidste kvartal af året.

Dean Foods' ledelse har taget drastiske skridt for at forsøge at øge lønsomheden i mejeriselskabet. I andet halvår af 2018 lukkede man hele 7 mejerier ud af omkring 30 sites - hvilket var en af årsagerne til den markante nedskrivning.

Samtidig lovede man i årsregnskabet, der blev fremlagt forleden, at man langt fra er færdig med tiltagene.

"Vi vil fortsætte selskabets forretningsplan, hvilket inkluderer et forstærket fokus på visse enkeltstående strategiske initiativer, herunder at afsætte visse aktier, at danne et joint venture eller en strategisk alliance, eller måske et transaktion, der resulterer i privat ejerskab, et salg af virksomheden eller en kombination af disse", lød det i regnskabsmeddelelsen til fondsbørsen.

Imidlertid er investorerne langt fra formildede.

Ser man på aktiekursen på den amerikanske New York Stock Exchange, så vidner den faldende kurve om fortsat massive udfordringer for selskabet og dets ejere. Hvor man så sent som ved indgangen til 2017 skulle betale 21 dollars per aktie, så faldt den i løbet af 2017 til et niveau på cirka 10 dollars.

Siden november sidste år er aktien igen styrtdykket og niveauet har siden årsskiftet ligget på mellem 2 og 3 dollars for en aktie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle