Vestjylland: Vinterbyg fra 41 til 76 hkg

For tidligt at spå om udbytter. Holder vejrudsigten, vil mange vinterbygmarker være høstet, når ugen er omme.

Til trods for, at det meste af landet i den første del af ugen lå indhyllet i regn, og mejetærskerne derfor var parkeret i maskinhuset, tegner det alligevel til at store del af vinterbygarealet er barberet af ved ugens udgang. Der er dog ikke meldinger om, at vinterbyggen har taget skade.

»I vores område er der faldet 40-50 mm regn, men det ser ud til kun at have gået ud over vinterhveden, hvor det har forårsaget nogen lejesæd,« fortæller Jens Torp, LMO.

 

Udbyttet svinger

»Der er kun få meldinger om udbytter, og det tyder på en kraftig bonitering, samt at vandet er faldet meget uens. Det betyder, at jeg alt i alt tror på et udbytte af vinterbyggen,« fortæller Henrik Kjellkvist, Agrovi.

Han melder desuden om, at der på de lettere vestsjællandske jorder er forlydender om små og spidse kerne, mens vandprocenten har ligget omkring 12-13 pct. Samme tendens er også gældende i det vestjyske. Hos Jysk Landbrugsrådgivning kan planteavlskonsulent Jesper Kjelde i hvert fald nikke genkendende til oplevelserne længere østpå.

»I vores område har jeg hørt om udbytter i vinterbyggen fra 41 hkg pr. hektar op til 76 hkg pr. hektar. Den store variation afhænger af, om marken kan vandes eller ej,« fortæller han.

I denne uges høstbarometer tegner der sig et klart billede af, at det er længst østpå, at man er længst. Således vurderer Bo Secher, DLS, at man i hans region er helt færdig med vinterbyggen, mens man på Fyn mangler små 15 pct.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle