Vestjysk kyllingeproducent sætter kamera op i stalden: Vil vise dyrevelfærden frem for alle

Solveig Nørmark, som er kyllingeproducent nær Struer, vil fra februar åbne sin produktion med kameraer hele døgnet fra kyllingernes indsættelse til afhentning. Initiativet er et indspark til debatten om dyrevelfærden i kyllingestaldene.

I november lovede formanden for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, Martin Hjort Jensen, at en landmand ville åbne virtuelt op for stalddøren i en Ross 308-besætning, som er den mest almindelige kylling herhjemme.

Der er nu fundet en frivillig landmand, og fra februar vil kyllingeproducent Solveig Nørmark åbne sin produktion med kameraer døgnet rundt fra indsættelse til afhentning af dyrene.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

"Jeg er stolt over den danske produktion af kyllinger, og for at sikre, at vi diskuterer produktionen af kyllinger på et oplyst grundlag, vil vi nu være så transparente, som det overhovedet kan lade sig gøre",  siger Martin Hjort Jensen.

"Med Solveig er det en af mange dygtige kyllingeproducenter, der har meldt sig klar til at lægge stald til projektet og vise virkeligheden. Vi har tidligere åbnet stalddøren til Åbent Landbrug, men med denne løsning giver vi nu mulighed for, at man kan følge med hjemme foran skærmen", lyder det.

I starten af november udlovede Anima 500.000 kroner til en kyllingeproduktion, der ville sætte kameraer op og lade organisationen få fuld adgang til at følge dyrene i stalden. Det samarbejde kom aldrig i stand, blandt andet fordi man var uenig om betingelserne for besøg i stalden, men i kølvandet af det forslag har L&F valgt alligevel at streame fra en stald.

Debat om dyrevelfærd

Initiativet skal være et indspark til debatten om opdræt af danske kyllinger, da flere supermarkedskæder den seneste tid har meldt ud, at de vil udfase den almindelige danske kylling i dele af deres sortiment og i stedet kun sælge langsomtvoksende kyllinger.

Blandt andet har Saling Group meldt ud, at hurtigvoksende kyllinger i løbet af 2022 vil blive taget ud af det faste, ferske sortiment i Netto, Føtex og Bilka.

"I Danmark har vi høj dyrevelfærd inden for alle produktionsformer. Vi frygter, at udfasningen af gode danske kvalitetskyllinger kan føre til, at der i stedet sælges kyllinger, som er produceret i andre lande, der kan have andre syn på dyrevelfærd og godt landmandskab. Jeg er overbevist om, at det hverken er til gavn for kyllinger, klima eller forbrugere", siger Martin Hjort Jensen.

Glad for at fremvise produktionen

I Struer er landmanden glad for at kunne fremvise en produktion hun er stolt af, og hun går derfor ind til projektet med ro i maven.

"Jeg er glad for at kunne bidrage til, at de danske forbrugere får et større kendskab til vores kyllingeproduktion. Det tror jeg der er behov for, så vi kan komme myterne til livs. Men egentlig tror jeg ikke det kommer til at fylde så meget herude. Jeg kommer jo bare til at gå og passe mine dyr på samme måde som jeg plejer, selvom der sidder et par kameraer", siger Solveig Nørmark.

Faktaboks

Baggrund:På grund af de meget strenge hygiejnekrav og bl.a. risikoen for salmonella er der meget begrænset fysisk adgang til kyllingestalde. Rent praktisk opsættes derfor to live-kameraer i kyllingestalden, der huser 32.000 Ross 308 kyllinger.

Kameraerne dokumenterer kyllingernes samlede levetid til fulde.

Den kommende tid vil blive brugt på at få opsat den tekniske løsning, lavet hjemmeside og testet sitet, så L&F kan levere en god kvalitet. Livestreaming ventes etableret når Solveig Nørmark indsætter kyllinger i februar.

Landbrug & Fødevarer vil sammen med Solveig Nørmark invitere journalister til at komme i begyndelsen og undervejs i forløbet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle