Vestjyske landmænd lægger om til økologi i stort tal

I 2015 har Heden & Fjorden gennemført 40 omlægningstjek, og det har ført til 16 nye økologiske bedrifter.

Heden & Fjorden Økologi har gennemført i 2015 i alt 40 såkaldte omlægningstjek, og det har ført til hele 16 nye økologiske bedrifter. Det er fire gange så mange nye økologer sammenlignet med de sidste år.

Torben Jensen, der er formand for økologiudvalget i Heden & Fjorden er begejstret for, at antallet af økologiske landmænd kun går én vej.
Men han påpeger samtidigt, at der midt i begejstringen over, hvor godt det er at være økologisk landmand også er vigtigt at notere sig, at det faktisk var bedre for halvandet år siden. Ganske vist er tillæggene for økologiske produkter højere, men de beregnes ud fra en langt lavere basispris.
"Og det er vigtigt, at de økologiske bedrifter er markedsdrevne, for det er kun sådan, de kan være rentable," siger Torben Jensen.
Han understreger, at man ikke bør se de økologiske bedrifter ud fra et øjebliksbillede, hvor tilskud eller afregningspriser enten er meget fordelagtige eller meget ringe.
"Man skal have det lange lys på, hvis man skal drive et økologisk landbrug," siger han.

Læg fra til svære tider

Også Lone Andersen, økologisk landmand og formand for Familielandbruget VEST-Jylland, synes, det er dejligt at have med en gren af landbruget at gøre, hvor der er positiv udvikling.

Video: Omlægning fra malkekøer til kødkvæg har flere fordeleKvæg 16. januar · 07:01

Heden & Fjorden holder årsmøde den 27. januar, og Lone Andersen ser frem til at mødes med andre økologiske landmænd, hvor hun deltager i rollen som viceformand i Landbrug og Fødevarer.

På årsmødet vil de økologiske landmænd sammen også kunne glæde sig over et pænt prisniveau på især økologisk mælk og svinekød. Der bør dog ifølge Lone Andersen drysses en gran salt i bægeret. Det er nemlig nu, hvor der er gode priser, at de økologiske landmænd skal sikre sig, at der lægges fra til sværere tider.

"Vi skal passe på, at begejstringen ikke løber af med os. Det er nu, vi skal konsolidere os," siger hun.
Lone Andersen er dog også begejstret for, at minister for miljø og fødevarer Eva Kjer Hansen gerne vil fremme økologien og fortsat vil yde tilskud til landmænd, der ønsker at omlægge til økologi, hvilket er en forudsætning for, at det kan lade sig gøre.
Viceformanden slår også fast, at det er vigtigt, at de økologiske landmænd ikke bliver en lille elite, der lever sit eget liv i erhvervet, men at økologiske og konventionelle landmænd står sammen om erhvervets udfordringer.

På årsmødet vil der være indtryk fra en tur til Wisconsin i USA fra vinderen af Heden & Fjordens Super Bowl grovfoder-konkurrence 2015, Søren Bahn-Larsen  fra Vildbjerg og rådgiver Lisbeth Knudsen. De to besøgte blandt andet amerikanske økologer og World Dairy Expo.
 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu