Veterinærchef var i 'granatchok' efter minkbeslutning

Veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, var dybt berørt over beslutningen om at aflive alle mink, fortalte hun Minkkommissionen.

Veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, blev chokeret, da hun fik beskeden om, at alle mink i Danmark skule aflives.

Den tikkede ind i hendes indbakke sent om aftenen den 3. november.

"Det var overraskende, at man ville aflive alle dyr", sagde hun torsdag på dag fem i Minkkommissionen og beskrev, hvordan hun sågar var i 'granatchok', og at hun blev berørt af beslutningen.  

Hun var berørt, forklarede hun, fordi Fødevarestyrelsen direkte havde anbefalet regeringen ikke at bevæge sig ned ad vej.

Holdt møde med minkerhvervet

Afhøringen af Hanne Larsen kastede nyt lys på flere aspekter af sagsforløbet før og efter beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

Hun fortalte bl.a. om et møde den 2. november med minkbranchen, der undervejs tog en ny drejning.

Mødet var kommet i stand, efter at pelsdyravlerne i længere tid gerne ville i dialog med Kåre Målbak fra Statens Serum Institut.

På mødet deltog - udover Kåre Mølbak og Hanne Larsen - pelsdyravlerformand Tage Pedersen og en repræsentant fra Landbrug & Fødevarer m.fl.

Den uventede drejning på mødet kom, da Kåre Mølbak undervejs præsenterede den nye risikovurdering.

Kåre Mølbak nævnte blandt andet risikoen for cluster-5 og risikoen for, at Nordjylland ville blive det nye Wuhan.

"Den nye udtalelse bragte jo situationen op på et nyt og værre niveau, end vi havde været vant til", sagde Hanne Larsen.

Sagde avldyr kunne bevares

Den nye vurdering fik Hanne Larsen til under mødet at understrege overfor minkerhvervet, at de måtte være mere samarbejdsvillige, forklarede hun.

"Vi blev meget opmærksomme og urolige i lokalet over den oplysninger", sagde hun og forklarede, at det også gjaldt minkavlerne, der jo hver dag skulle bevæge sig ude i besætningerne.

"Efter det nye er kommet frem, siger jeg: Der er behov for, at erhvervet får en ny indstilling og går ind på den præmis om, at nu skal dyrene aflives".

På mødet påpegede Kåre Mølbak imidlertid også, at "avlsdyr uden for zonerne vil kunne bevares", fremgår det af et skriftligt referat, han har godkendt.

Hanne Larsen forklarede endvidere, at hun den 5. november - dagen efter det berømte pressemøde - på et møde i NOST'en (Den Nationale Operative Stab) påpegede den manglende lovhjemmel. Det var hendes fornemmelse, at Rigspolitichef Thorkild Fogde tog det ad notam, men hun erindrede ikke, at bemærkningen gav anledning til yderligere handling.

Flere gange påpegede Hanne Larsen også, at hun kendte til den manglende hjemmel, men at hun på daværende tidspunkt ikke var klar over, om beslutningen muligvis kunne få hjemmel i lovgivning under andre ministerier.

Empatisk minister

Hanne Larsen kunne i øvrigt berette, at hun oplevede daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) som en minister med stor empati for minkerhvervet. Det erfarede hun bl.a., da hun i begyndelsen af oktober flankerede ministeren på et pressemøde om håndtering af minksituationen.

Udspørger Jakob Lund Poulsen ville vide, om Mogens Jensen var godt inde i stoffet?

"Det er svært for mig at vurdere. Men han var en god minister, som det var nemt at forelægge sager for – han havde altid relevante betragtninger og spørgsmål til os," sagde hun og fortsatte:

"Han havde et meget stort blik for, hvad pelsdyravlerne ville reagere på, og havde stor empati for, at det var en meget alvorlig sag for avlerne."

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle