Veterinærforlig: Dygtige landmænd kan kalde sig elitebedrifter

Elitebedrifter kan måske få kontrolmæssige fordele.

Med det nye veterinærforlig, der blev aftalt onsdag har Folketinget opfundet et nyt begreb i landbruget. Elitebedrifter.

Et mål er at reducere forbruget af antibiotika i landbruget. I dag hjælper gult kort ordningen for dem, der har et højt forbrug, i den retning. Men nu vil man også belønne dem, der har et lavt antibiotikaforbrug.

Politikerne vil udvikle nogle kriterier for elitebedrifter, der udmærker sig positivt i forhold til antibiotikaforbrug, udfasning af lægemiddelzink, grovfoder, fravænningsalder, dødelighed med mere.

Motivation

Ordningen skal motivere landmænd til at arbejde aktivt med de udvalgte parametre. Samtidig skal det undersøges, om elitebedrifterne kan opnå fordele ud over branding, for eksempel kontrolmæssigt. Målet er, at det skal være opnåelig for ca. en tredjedel af landbrugsbedrifterne at blive elitebedrifter.

Ordningen udvikles og forelægges forligsparterne i løbet af 2018 og gennemføres fra 2018 til 2021

L&F er med

Det er Fødevarestyrelsen, der i samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, DTU, dyrevelfærdsorganisationer samt Økologisk Landsforening, der skal udvikle konceptet for elitebedrifter.

Politikerne har aftalt at afsætte en mio. kr. om året til elitebedrifterne i de første tre år og derefter 0,5 mio. kr. årligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle