Vi graver ikke grøfter, men bygger bro

Af Bertel Hestbjerg, økologisk griseproducent, Torsten Wetche og Mads Helms, økologiske mælkeproducenter. Alle er medlemmer af Økologisk Landsforening

Landbrugsavisen.dk bragte den 23. november en artikel med den økologiske mælkeproducent Filip Friis, der kritiserer Økologisk Landsforening. Her henvises til parolen om, at vi bør se vores konventionelle kollega som en fremtidig økologisk landmand i stedet for at grave grøfter.

Kritikken er en reaktion på rapporten ’Fra foder til føde II’, som Økologisk Landsforening og otte andre grønne organisationer udgav i uge 46.

Vi er tre landmænd, der vil stille os op for vores forening. Vi er bekymrede for samtalen om det landbrug, vi skal leve af i fremtiden. Vi vil gøre op med berøringsangsten. For hvorfor er det, vi ikke engang kan tale om, hvordan landbruget skal se ud i fremtiden? Hvordan vi sikrer, at der er levende natur og biodiversitet i vores land og ved vores marker. Hvordan vi kan bremse klimaudfordringerne, så vores børn og børnebørn har en sund jord at bo på og leve af.

Det er måske ikke alt det, der står i ’Fra foder til føde II’, der kan blive til virkelighed i morgen eller i 2040. Men lad os da tage en snak om det. Vi forstår godt, at der er mange følelser på spil. Det er der også for os, men vi bliver nødt til at forholde os til indholdet. Når vi læser rapporten i dens fulde længde, ser vi et vigtigt indspark til den debat, vi skal turde have. Hvis vi taler sammen om substansen, kan vi måske bedre forstå hinanden på tværs af produktionsgrene, naboskel og land/by.

Vi føler os trygge, når vi har Økologisk Landsforening bag os, fordi de tør sætte ord på det svære, og fordi de med deres forskelligartede medlemsgrupper kan gøre en forskel for afsætningen af økologiske produkter. Fordi de bygger bro mellem jord og bord.

 

Tre voksne i landbruget

Så når Filip Friis siger, at Økologisk Landsforening vil ”reducere den danske landbrugsproduktion”, er der noget, han har misforstået eller ikke har læst. Det er helt forkert. Rapporten er et bud på, hvordan vi kan fremtidssikre vores landbrug, og hvordan vi samtidig kommer i mål med vores forpligtelser inden for klima, biodiversitet, vandmiljø, natur, drikkevand og dyrevelfærd.

Derfor er det også overraskende for os, der har dybe rødder på landet, når han skriver, at Økologisk Landsforening udelukkende har fokus på byerne. Nej, vores forening arbejder for at skabe levende landdistrikter, som unge vælger at flytte til – også i fremtiden.

Så Filip Friis: Du efterlyser en voksen i landbruget. Her står vi tre side om side. Vi og Økologisk Landsforening tager ansvar. Vi bygger bro mellem nutiden og fremtiden, og ja vi hilser også stadig fremtidige økologer velkomne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle