Vi skal bakke vores landmænd op

Beder-sagen har fyldt meget i gennem flere år i foreningsarbejdet i Landboforeningen Odder-Skanderborg. Og det skal en så vigtig sag også, siger formand Jens Gammelgaard.

»Det er vigtigt, at vi støtter de 10 landmænd, der indtil videre er berørte af sagen. Det har i flere år stået klart for os, at sagen er alvorlig. Derfor indkaldte vi allerede i 2012 omkring 100 landmænd til møde om sagen, hvor kommunen også deltog«, siger Jens Gammelgaard.

Landboforeningen Odder-Skanderborg har gennem seks-syv år arbejdet tæt sammen med både Seges, Landbrug & Fødevarer, DLMØ og andre landboforeninger, hvis medlemmer har jord i Aarhus Kommune og derfor risikerer at blive berørte af pesticid-forbuddet.

»Samarbejdet har været godt, både med fagfolkene på Seges og med miljøafdelingen og de juriske eksperter på Axelborg. Ingen af dem har været længere end et opkald væk. Det har været vigtigt for sagen, at vi har kunnet holde kontakt løbende«, siger landboformanden, der har indkaldt til møde den 15. december med de jurister, der skal føre sagen for landmændene.

»Vi er i landboforeningerne jo vant til at snakke løbende med både Landbrug & Fødevarers egne jurister og med den advokat, der skal føre sagen, men den mulighed har vores medlemmer ikke, så derfor er det vigtigt, at de får mulighed for at stille spørgsmål og møde de personer, der skal føre en sag, der er så afgørende for deres fremtid som landmænd. Flere af dem er oppe i årene, og det er derfor ekstra tungt, at de har udsigt til at skulle vente tre-fire år på en afgørelse«, siger Jens Gammelgaard.

Faktaboks

Beder-sagen

  • 10 landmænd i Beder har fået påbud om pesticidfri dyrkning. Påbuddet er givet med udgangspunkt i miljøbeskyttelsesloven, fordi Aarhus Kommune fandt plantebeskyttelsesrester i 33 boringer. L&F klager nu over påbuddet til Miljø- og Fødevareklagenævnet. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle