Viceformand: Forhandlinger om biodiversitet starter konstruktivt

Forhandlinger om kommende natur- og biodiversitetspakke kom mandag godt fra land, fortæller viceformand i L&F, der deltog.

"Jeg oplevede en sal fuld af konstruktive medspillere".

Sådan lyder det fra en tilfreds viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen, efter hun mandag deltog i et møde om natur og biodiversitet arrangeret af statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S).

"Der var en positiv og konstruktiv stemning, og jeg hæftede mig især ved, at statsministeren i sin åbningstale gav udtryk for, at hun ønsker et stærkt landbrugserhverv i Danmark", siger viceformanden og tilføjer:

"I det hele taget er det et fantastisk initiativ, for selvom vi har været opmærksomme på problematikken med biodiversiteten i nogle år, er der ikke rigtig blevet gjort noget".

start med staten

Regeringen har flere gange givet udtryk for, at der skal være mere vild natur og skov i Danmark, hvilket kan være lig med et mindre landbrugsareal.

Men ifølge Lone Andersen bliver det ikke nødvendigvis landbruget, der skal holde for i den grønne omstilling.

"Staten har 200.000 hektar, hvor man kan starte, og så har vi, sammen med Danmarks Naturfredningsforening, fremlagt en plan om at udtage 100.000 hektar lavbundsjorde. Der er masser at starte på", siger hun.

kom selv med udspil

På mødet var 60 repræsentanter fra organisationer og erhvervslivet inviteret til at byde ind med løsninger på den negative udvikling, naturen ifølge parterne er inde i.

Selv havde L&F sammen med en række grønne organisationer medbragt et udspil med ønsker til en biodiversitetspakke.

"Der blev kvitteret for vores udspil fra både ministeren og fra salen i form af andre repræsentanter, der ikke var med i det", siger Lone Andersen, der er glad for, at det lykkedes at lave et udspil på tværs af organisationerne.

I udspillet lyder det blandt andet, at indsatsen skal være baseret på frivillighed, og at der skal være konkrete målsætninger for indsatsen.

åben for forslag

Efter mødet åbnede Miljø- og Fødevareministeriet for, at alle nu kan indsende forslag til en natur- og biodiversitetspakke. Det kan du gøre her.

Fristen er 31. december, hvorefter der vil blive samlet op på et biodiversitetstopmøde i foråret næste år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle