Viceformand glæder sig over landbrugsskolers stigende optag

Nye tal fra landbrugsskolerne viser igen stigning iblandt optagne. Det glæder i den grad viceformand i L&F, Lone Andersen.

De seneste års fremgang på antallet af optagne på landbrugsskolerne er fortsat i år.

Nye tal fra Danske Landbrugsskoler, der repræsenterer 11 skoler over hele landet, viser, at i foråret i år begynder 11,2 procent flere elever på landbrugsskolernes ’Grundforløb 2’ end for et år siden. Går man tilbage til 2019, er det lykkedes for skolerne at hæve antallet af årlige optagne med 17,2 procent.
Landbrugssuddannelsens ’Grundforløb 2’ er specifikt målrettet mod hovedforløbet i landbrugsuddannelsen, hvor man uddannet til faglært landmand.

Fra viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, lyder der tilfredshed, med fremgangen fortsætter igen i år.

”Det er vi da rigtig glade for. Det bekræfter, at der er ting, der virker. Sammen med Danske Landbrugsskoler satte vi jo gang i en uddannelsesvision frem mod 2025 om at rekruttere flere som faglærte landmænd”, siger hun.

Hun forklarer, at det handler både om at arbejde målrettet på, at de praktikpladser som landbrugseleverne skal ud på i løbet af deres uddannelse er af høj kvalitet.

Mange bække små

Derudover nævner hun, at hun tror, at imagekampagnen ”Future Food” har haft en effekt. Det er en kampagne, som blev lanceret i december 2019, hvor en række aktører er gået sammen for at tiltrække unge til fødevareuddannelserne, herunder landbrugsuddannelsen.

”Jeg har hørt fra landmænd, der har sagt, at den kampagne, har de aldrig hørt om. Men den er jo også målrettet mod de helt unge. Så forhåbentlig er det sådan, at det mange bække små rundt omkring, der gør, at flere år for år lige nu søger mod landbrugsuddannelsen”, siger Lone Andersen.

Hun forklarer, at landbrugsuddannelsen i den grad da også bør vække opmærksom blandt de unge, som går op i bæredygtighed, klima og biodiversitet. Ifølge Lone Andersen er det landbrugsuddannelsen, som man skal ind på, hvis man som ungt menneske vil gøre en forskel i fremtiden.

”Her er du så tæt på det hele. Det er jo ude på jorden, at det foregår. Der skal jo ske helt vildt meget de kommende år, og der kommer til at ske helt vildt meget”.

”Landbruget er en del af løsningen, og vi kommer i de kommende år til at trække det hele i en positiv retning”, siger Lone Andersen.

Selvom der er stigning på landbrugsuddannelserne, så lyder det fra Danske Landbrugsskoler, at der er plads til mange flere elever. Det dobbelte antal end de 673 elever, der er optaget her i foråret skønner man hos Danske Landbrugsskoler, man ville kunne praktikplads til.

Fokus på praktikværter

Fra Lone Andersen lyder det, at et fokuspunkt de kommende år er at gøre en endnu større indsats for at have attraktive praktikpladser at tilbyde landbrugseleverne.

”Vi har en rigtig stor forpligtigelse ude på landbrugene omkring det her. Vi har helt sikkert rigtig mange gode lærepladser derude nu, men vi har helt sikkert også nogle, der kan blive endnu bedre”.
”Der er plads til mange flere elever på landbrugsskolerne, og ude på landbrugene. Og jo flere danske elever, som vi kan få, jo færre skal vi så have rekrutteret andre steder fra”, siger Lone Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle