Viceformand om frist for vandplaner: "Jeg er glad for, at der endelig er blevet lyttet"

Viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed glæder sig over, at ministeren har lyttet og givet vandrådene mere tid. Dog mener han ikke, at det nødvendigvis behøver udsætte planerne generelt.

På grund af coronakrisen har miljøminister Lea Wermelin (S) udskudt fristen for indberetning af forslag til vandløbsindsatser i forbindelse med vandområdeplanerne, og det glæder viceformand i Landbrug & Fødevarer.

"Jeg er glad for, at der endelig er blevet lyttet. Inddragelse og involvering tager ofte tid og det skal respekteres", siger Thor Gunnar Kofoed fra L&F.

Vandrådene skulle oprindeligt have meldt anbefalinger ind i slutningen af september, men de har nu fået fristudsættelse til november.

Behøver ikke skubbe alle planer

Landbrug og Fødevarer var blandt de interessenter, der ligesom flere vandråd selv, havde bedt om at få forlænget fristen. Thor Gunnar Kofoed mener ikke, at en skubbet frist for vandrådene nødvendigvis behøver betyde en generel forsinkelse af planerne.
 
"Nu må vi se om to måneder er nok for alle. Måske kan den efterfølgende kommunale bearbejdning af vandrådenes indspil speedes op. Det behøver formentlig ikke tage flere måneder, hvis opgaven prioriteres højt i forvaltningen", siger han.

Efter forslagene, skal de samlede vandområdeplaner også i høring. Det kan skubbe til tidsfristen for de nye vandområdeplaner, der skal gælde fra 2021-2027.
 
"Jeg ser det ikke som et problem, at vandplanerne samtidig skubbes lidt – kan det ikke ske under disse helt ekstraordinære omstændigheder, er det næsten umuligt at forestille sig at det nogensinde kan ske", siger Thor Gunnar Kofoed.

Vandrådene rådgiver kommunerne i arbejdet med at komme med forslag til fysiske vandløbsindsatser i de kommende vandområdeplaner. Vandråd oprettes på lokalt initiativ og består af repræsentanter for foreninger og organisationer med interesser på området. 

Faktaboks

  • EU’s vandrammedirektiv er udgangspunktet for arbejdet med vandområdeplaner.
  • Miljø- og Fødevareministeriet er i gang med at udvikle tredje generation af vandområdeplaner, der skal gælde på nationalt niveau fra 2021-2027.
  • Vandområdeplanerne skal sikre renere vand i Danmarks søer, vandløb, kystvande og grundvand. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle