Viceformand om ny PFAS-arbejdsgruppe: Der burde have været handlet for længst

Viceformand i L&F, Thor Gunnar Kofoed, mener, at der skal ses på kompensationsordning til de landmænd, der er kommet i klemme på grund af beslutningen om at sætte afgræsningen af kvæg i bero på 3.000 hektar af Naturstyrelsens arealer.

Tirsdag formiddag kom det frem, at miljøminister Magnus Heunicke har besluttet sig for nedsætte en arbejdsgruppe for at finde løsninger omkring de PFAS-forurenede naturarealer. Arbejdsgruppen består af DN, L&F og Dansk Ornitologisk Forening.

Fra Landbrug & Fødevarer lyder det fra viceformand Thor Gunnar Kofoed, at det er godt, at ministeren nedsætter nu nedsætter en arbejdsgruppe. Han fortæller, at der skal findes langtidsholdbare og ordentlige løsninger på problemet.

- Jeg er dog også nødt til at sige, at det ikke er et sekund for tidligt, at der nu kommer nogle konstruktive initiativer fra regeringen. Det er faktisk næsten for sent. Problemstillingen har været kendt længe, og der burde have været handlet for længst, siger han og tilføjer, at det har organisationen opfordret til gentagne gange.

L&F er dermed helt på linje med Danmarks Naturfredningsforening, der også mener, at det haster med at få fundet en løsning.

Fra Thor Gunnar Kofoed lyder det, at der skal laves løsninger, som kan sættes i værk umiddelbart, 

- Dertil kommer, at der også skal ses på en kompensationsordning. Det er landmænd, der har deres levebrød ved de her aktiviteter. Det kan man selvfølgelig ikke bare tage fra dem uden videre, fordi myndighederne har forsømt at agere i tide, siger han.

I en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen lyder det fra kontorchef Signe Nepper Larsen, at fredagens beslutning om at sætte afgræsningen af 43 naturområder i beo, har sat en lang række landmænd i en svær situation, og der er risiko for, at naturindholdet i områderne ikke understøttes, når der ikke går græssende kvæg på arealerne.

- Vi har siden, der blev fundet PFAS over Fødevarestyrelsens indikatorværdier for græs til kvæg på en række statslige naturområder, arbejdet tæt sammen med relevante myndigheder om at håndtere fundet. Nu sætter vi turbo på det arbejdet med en fælles arbejdsgruppe, for det haster med at finde løsninger for både landmænd og vores fælles natur, siger Signe Nepper Larsen.

/ege
 

Opdateret 16:10 med citat fra Naturstyrelsen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle