Viceformand om OECD-rapport: Landmænd står i kø for at bedre miljøet

I en ny rapport har OECD fokus på landbruget som presfaktor, især når det kommer til vandmiljøet. Men man burde have fokus på andre faktorer også.

En ny rapport fra OECD roser ambitionerne i den danske klimaindsats, men foreslår en række anbefalinger til, hvordan Danmark skal bedre klimaet herhjemme.

Den 242-sider lange rapport er en evaluering af dansk miljøpolitik siden 2005, som OECD torsdag officielt overrakte til miljøminister Lea Wermelin.

Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, glæder sig over rosen.

"Jeg glæder mig over, at OECD fastslår, at Danmark fortsat er globalt førende i grøn omstilling og miljøbeskyttelse og fremhæver at vi siden 90’erne har afkoblet produktion fra klimagasbelastning og luftforurening. Det er i høj grad landbrugets fortjeneste og vi fortsætter selvfølgelig ad samme vej", udtaler han i en skriftlig kommentar til Landbrugsavisen.dk.

Evalueringen peger dog også på en række udfordringer - blandt andet med biodiversiteten og vandmiljøet.

"Vi er også enige i, at der er udfordringer med vandmiljøet. Derfor står landmændene i kø for at rejse skov og lave vådområder der kan forbedre vandmiljøet", meddeler viceformanden, der dog kunne ønske, at OECD havde kigget ud over landbruget, når det galt om at finde miljø-løsninger:

"Vi er klar over, at der i rapporten er meget fokus på landbruget som presfaktor. Det skyldes, at OECD anvender de officielle danske data, hvor der er en bias mod at måle på landbrugsfaktorer og ikke andre presfaktorer", anfører Thor Gunnar Kofoed og forklarer: 

"Det gælder for eksempel i forhold kystvande, hvor OECD konstaterer, at nitrogen er den primære presfaktor uden at vide, at de danske vandplaner er blevet kritiseret for kun at undersøge sammenhæng mellem nitrogen og vandmiljø - og ikke undersøger andre presfaktorer som eksempelvis spildevand, miljøfremmede stoffer, invasive arter, mikroplast mv.", uddyber han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle