Viceformand: Omstridt forbud har udviklet sig til "vejsidebombe" under lavbundsindsatsen

Kommende forbud på paragraf 3-arealer har vist sig problematisk for indsats for klima og kvælstof.

Det er simpelthen en vejsidebombe for målet om at udtage 100.000 hektar landbrugsjord, siger Lone Andersen, viceformand i L&F, om det forbud mod at sprøjte, gødske og omlægge arealer paragraf 3-arealer, som træder i kraft 1. juli 2022.

Forbuddet blev trods landbrugets skarpe protester vedtaget i Folketinget i juni 2020 og gennemføres nu som erstatningsfri regulering.

Nu har harmen over det fået en ekstra dimension, da det i følge 45 borgmestre bliver en udløsende faktor for, at paragraf 3-arealer fra 2023 er ’natur’ og dermed ikke berettigede til kompensation ved deltagelse i EU-finansierede lavbunds- og vådområdeprojekter.

- Det er helt utilstedeligt. Paragraf 3-arealerne er strøet ud over hele landet, og vi ved, at hvis bare én i en jordfordeling stritter imod, har projekter svære kår, siger Lone Andersen.

- Det handler om respekten for ejendomsretten. Det er fuldstændig fundamentalt, at der står respekt om, at jord, man har købt, har en værdi, også i forhold til panthaverne. Lone Andersen forventer, at det kommende paragraf 3-forbud vil få et retligt efterspil.

- L&F er klar til at forfølge sagen juridisk, når der kommer en egnet sag.

L&F og DN var i 2019 sammen om at lancere forslaget om udtagning af 100.000 hektar jord, men når det gælder paragraf 3-forbuddet har de to organisationer stået i hver sit hjørne.

Thyge Nygaard, DN, afviser dog, at DN dermed har et medansvar for den aktuelle misère.

- For os giver det ingen mening, at man må sprøjte og gødske paragraf 3-arealer, men selvfølgelig skal folk have erstatning for værditab. Vi har aldrig ment, det skulle være uden kompensation./hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle