Viceformand positiv over ny ulvezone - savner dog bedre regulering af problemulve

Miljøministeren har mandag offentliggjort en ny stor ulvezone i Danmark. Positivt, mener viceformand hos L&F, Thor Gunnar Kofoed, der dog savner støtte til vedligeholdelse af ulvehegnet og bedre mulighed for at regulere problemulve.

Danmark har fået sin anden og hidtil største ulvezone i et knap 600 km2 stort område sydvest for Silkeborg.

Det meldte Miljøminister Lea Wermelin ud mandag, samtidig med, samtidig med er ministeriet klar med nye tiltag som forsøg med vogterhunde og forhøjelse af tilskud til ulvehegn. Det glæder viceformand hos Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, der er glad for, at der politisk kommer fokus på at hjælpe de ulve-plagede landmænd.

"Det er meget positivt, at Miljøministeren er åben overfor at se på muligheden for at forbedre ulveforvaltningen i Danmark. Vi fornemmer, at ministeren i høj grad har lyttet til de ting, vi har fremført og håber, at vi kan fortsætte den positive dialog og sikre at de forskellige tiltag gennemføres på en sådan måde, at de giver bedst muligt støtte til de berørte husdyrholdere", udtaler han i en skriftelig kommentar til Landbrugsavisen.dk.

Så stor zone som muligt

Han så dog gerne, at ulvezonen, der er et område på 570 km2 som ligger i en firkant mellem Silkeborg i nordøst, Herning i nordvest, Brande i sydvest og Nr. Snede i sydøst, var endnu bredere:

"Det er positivt at ministeren nu udvider ulvezonen. Men de områder, hvor der gives tilskud bør være bredest mulige således, at alle lodsejere der har problemer med ulve får mulighed for at få tilskud til ulvesikrehegn", udtaler Thor Gunnar Kofoed.

Savner bedre mulighed for at regulere problemulve

Viceformanden ser også positivt på, at der nu gives fuld kompensation for omkostninger til opsætning af ulvesikre hegn. Dog er vedligeholdelsen af ulvehegn stadig en stor post for landmændene.

"Det er dog fortsat en stor udfordring, at der ikke gives tilskud til vedligeholdelse af hegnene, da det er en stor opgave. Vi håber, at vi kan finde løsninger på dette ved dialog med ministeriet", udtaler Thor Gunnar Kofoed, der også håber at kunne få ministeren i tale om regulering af problemulve.

"Der er forsat en række udfordringer som de nye tiltag ikke kan løfte – fx bedre mulighed for at regulere problemulve. Vi anerkender, at ulven er beskyttet efter EU’s habitatdirektiv, men i lyset af de stigende udfordringer med forvaltning af ulven i flere lande ønsker L&F, at ulvens beskyttelsesstatus ændres, så der bliver mulighed for en mere fleksibel forvaltning".

Som en del af udspillet er også et pilotprojekt med vogterhunde, der kan f.eks. være et alternativ i områder, hvor hegning er særligt udfordrende. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle