Viceformand: Sænk forbruget - det er eneste chance for at redde glyphosat

Det bliver en udfordring at få verdens mest brugte sprøjtemiddel, glyphosat, godkendt i EU igen. Landmænd må gøre sig fortjent ved at bruge mindre, mener L&F-viceformand Thor G. Kofoed.

Landbrugets mest anvendte sprøjtemiddel, glyphosat, kan meget snart være fortid. Mange forbrugere og politikere ud over det ganske Europa får nemlig gåsehud, når de hører ordet glyphosat. Aviserne har skrevet om kræftrisiko og fund af glyphosat i fødevarer og spædbørns urin. På den baggrund preller forsikringer fra EUs eksperter i miljø- og fødevaresikkerhed om, at glyphosat ikke er farligt, nærmest af på forbrugerne. En mio. EU-borgere har endda skrevet under på, at det bør forbydes. For landmænd, der gerne vil kunne blive ved med at bruge glyphosat, er vejen dermed brolagt med problemer.

Ifølge Thor Gunnar Kofoed, viceformand for Landbrug & Fødevarer, er der reel risiko for, at glyphosat ikke bliver godkendt igen. Muligheden er dog ikke udelukket, hvis EUs landmænd aktivt prøver at gøre sig fortjent til en godkendelse.

»Det er de nødt til for at få politikerne i tale«, siger han.

Store lande siger nej

Normalt bliver sprøjtemidler godkendt af EU-Kommissionen for 10-15 år ad gangen. Da glyphosat senest blev godkendt i 2017, blev det efter en heftig kamp og flere udsættelser kun til fem års godkendelse. Frem til november 2022. Uden det danske ja i afstemningen, var det ikke blevet godkendt. Uden det britiske ja slet ikke, og efter Brexit kan man ikke vente tilslutning fra den kant.

Efter afstemningen i ministerrådet om at godkende glyphosat fem år, hvor Tyskland efter svære overvejeleser endte med at stemme ja, udsendte den franske præsident Macron et tweet:

»Jeg har bedt regeringen om at træffe de nødvendige foranstaltninger, så glyphosat bliver forbudt i Frankrig, så snart der er fundet alternativer og senest om tre år«. »#MakeOurPlanetGreatAgain«, sluttede tweetet.

Frankrig har haft en stor asbestskandale, og Macron vil ikke løbe risikoen for, at det går samme vej med glyphosat.

Siden 2017-afstemningen har Tyskland fået en ny regering med Svenja Schulze som miljøminister og holdningen er ændret:

»Vores koalition har aftalt, at brugen af glyphosat i princippet skal høre op. Den enkleste måde er et forbud på EU-plan ved udgangen af 2022«, har hun udtalt

Miljøministrene fra Frankrig, Belgien, Luxemborg, Slovenien, Malta og Grækenland har allerede skrevet i et fælles brev til EU-Kommissionen, at de er bekymrede over, at glyphosat er tilladt.

Brug faglig viden

Thor G. Kofoed mener, at landmænd skal sænke forbruge af sig selv, hvis de skal have politikerne til at godkende glyphosat igen

»Hver enkelt landmand skal spørge sig selv, om det er nødvendigt at bruge, hver gang de sprøjter, og kun gøre det, hvis der er et reelt behov«, siger han.

Danske landmænd er ikke de landmænd i EU, der bruger mest. Alligevel mener Thor G. Kofoed, at forbruget i Danmark kan halveres. Det danske forbrug svinger fra år til år, men ligger i omegnen af, hvad der svarer til en sprøjtning på hver anden hektar hvert år.

»Det er jo ikke nødvendigt at sprøjte mod kvik hvert andet år, og det er heller ikke nødvendigt at sprøjte hele marken«, påpeger han.

Et eksempel: Sprøjter man før høst, sprøjter man hele marken. Venter man til nogle uger efter høst, vil man nemt kunne se pletter af kvik i marken og så pletbehandle dem med fuld dosis og stadig reducere forbruget markant.

Samtidig peger Thor G. Kofoed på, at landmænd skal reducere forbruget for deres egen skyld, for at det ikke skal gå som i Nord- og Sydamerika, hvor der er udbredt resistens mod glyphosat.

»Når 10 liter pr. hektar ikke kan klare ukrudtet, kan det være ligegyldigt, om glyphosat er godkendt. Sådan et forbrug vil vi aldrig kunne forklare politikerne«, siger han.

Faktaboks

Glyphosat

  • Godkendelsen af glyphosat udløber i slutningen af 2022
  • Bliver det ikke godkendt, må grovvaren formentlig sælge midlet i seks måneder, og landmænd må bruge det i 12 måneder efter udløb.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle