Viceformand: "Uden GMO når vi ikke klimamål"

Ny teknologi skal være med til at gøre landbruget klimaneutralt og få det til at klare sig med færre pesticider. Samtidig vil Arla nu helt afskrive mælk fra køer, der har fået GMO-foder.

Hvad mener Landbrug & Fødevarer om at bruge GMO?

"Vi har en klimadagsorden, en miljødagsorden og en pesticiddagsorden, vi skal levere på. Landbruget når ikke klimaneutralitet i 2050, hvis vi ikke bruger alle teknologier og den viden, videnskaben tilvejebringer for at skabe en mere klimavenlig og miljøvenlig landbrugs- og fødevareproduktion".

Er det så klogt af Arla at sige, de ikke vil have mælk fra køer, der har fået for eksempel GMO-soja?

"Jeg kan godt forstå, at Arla tager den beslutning i forhold til markedssituationen lige nu. De skal jo sikre afsætningen bedst muligt. Det er også en stor beslutning, for den kræver omstilling hos landmanden i forhold til foderet. Jeg tror nu også, at det er de gamle GMO’er, hvor der sættes noget fremmed ind i planten, man fravælger, ikke de nyere teknikker, hvor man ikke sætter nye gener ind i planten, men kun ændrer på eksisterende gener".

Har GMO overhovedet været en succes?

"Det har det jo været set i lyset af, at to tredjedele af verdens befolkning mere eller mindre, direkte eller indirekte, lever af det i dag. Ser vi på alt det, forædlere og videnskaben lovede for 25 år siden, at vi kunne få af forbedringer med GMO, så har det været en delvis fiasko. De, der har haft muligheden for at bruge GMO, har jo overhovedet ikke fokuseret på de genetiske forbedringer, som forbrugerne ønskede".

Skal man så opgive GMO?

"Nej, de nye GMO-teknikker har vi brug for. Det gælderfor eksempel det, der hedder Crispr cas, som forædlingen ønsker at arbejde med i dag. Her sætter man ikke noget fremmed ind i generne, men ændrer meget præcist og hurtigt i plantens egne gener, ligesom naturen selv gør. EU-domstolen kalder det GMO – men vi arbejder på at få det ændret, for den definition spænder ben for udviklingen og sund fornuft. Processen er faktisk mere naturlig end den forædlingsteknik, der er blevet brugt i de sidste 100 år. Så godkendelsesproceduren bør være den normale, vi kender fra traditionelt forædlede sorter. Selvfølgelig skal det beskrives, hvilken teknik der er brugt, så man kan vælge sorter efter forædlingsteknik".

Er det ikke klogt at være lidt varsom med GMO?

"Ser man på realiteten i lovgivningen i Europa, er alle forædlingsteknikker, der er nyere end det, man kendte i 2001, GMO. Det er den måde, man arbejder i dag, og det resulterer i, at man laver en naturlig proces på en hurtigere måde. Vi kan ikke standse udviklingen, så de nye teknikker vil vi have brug for i mange sammenhænge, og alt skal jo godkendes, så landmænd og forbrugere har ikke noget at frygte".

Er der for meget kontrol med GMO?

"Det system man bruger til godkende den transgene, GMO hvor man sætter nye gener ind i planter, for eksempel glyphosatresistens, er meget omfattende. GMO-modstanderne har gjort samfundet en bjørnetjeneste med de store krav. De har kastet teknikken i armene på de få, der har råd til at lave det og kan tjene penge på det. Det betyder selvfølgelig noget for, hvad der bliver udviklet. Vi går glip af de sorter, der er sundere, mere tørke resistente, modstandsdygtige over for skadegørere og mange andre positive ting, fordi det er for dyrt at udvikle med den omfattende godkendelse".

Er GMO så en fornuftig vej?

"Det er fuldstændig latterligt ikke at bruge de nye teknikker og sorter, når de først er der. Så spænder vi ben for dansk landbrug. Når der kommer en Crispr-cas forædlet soja, vil den være umulig af spore. Den vil være i vores mad om 3-5 år, uanset om det er forbudt eller ej. Derfor skal vi finde en fornuftig løsning, så vi kan høste fordelene af teknologien".

Faktaboks

Arlas non-GMO plan

  • Arla har bedt alle danske andelshavere, som stadig fodrer med GMO-holdigt foder, om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.
  • Omlægningen non-GMO, kan påbegyndes 1. januar 2021, og konverteringen udløser 1 eurocent pr. kg. mælk i tillæg.
  • Ønsker man ikke at lægge om, skal man melde sig ud af Arla inden 31. august med virkning fra 1. januar 2021.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle