Video: Afrikansk svinepest: Døde svin ligger i gaderne

Video fra Kina viser, hvordan de kinesiske myndigheder forsøger at kontrollere afrikansk svinepest. "Der er ingen kontrol eller forståelse for smittespredning", siger landformand Mogens Dall.

Da formand Mogens Dall på delegeretmøde i Herning onsdag tog ordet på scenen, havde han en opsigtsvækkende video med.

Videoen er filmet fra en bil, der kører i gennem en landsby i en af Kinas østlige provinser - et område, der er hårdt ramt af afrikansk svinepest.

Det oplyser Mogens Dall til landbrugsavisen.dk. Det er ham, der via sit netværk har skaffet videoen. 

"Videoen synliggør, at håndgranaten, der hedder afrikansk svinepest, er ved at eksplodere i hænderne på kineserne", siger han.

døde svin ligger ud til vejen

Fordi området er ramt af afrikansk svinepest har de kinesiske myndigheder beordret alle svin i de såkaldte backyard farms - baggårdsproduktioner - slået ned for at stoppe spredningen. 

Herefter bliver svinene lagt ud til vejen, hvorefter myndighederne henter svinene om formiddagen.

"Men det betyder jo, at biler, dyr og mennesker vader rundt i blod og sekreter fra de døde grise og potentielt kan sprede smitten fra by til by", siger Mogens Dall og fortsætter:

"Det siger noget om, at kineserne ikke har ordentlig til kontrol og forståelse for, hvordan smittespredningen fungerer".

ingen kontrol

Landboformanden henviser desuden til, at grisene ikke er husdyrregistreret eller øremærket, og at der derfor kan gemme sig grise, som ikke bliver slået ned.

Grise, som primært bliver fodret med madaffald fra enten husholdning eller restauranter. Mogens Dall forklarer nemlig, at kinesiske restauranter er pålagt afgifter for at få aftaget madaffald.

Derfor har mange restauranter en aftale med en landmand eller griseholder, der aftager madaffaldet, og så er der risiko for spredning af svinepest, hvis svinekødet ikke har været varmet op til 71 grader.

Det er nu blevet forbudt at sende madaffald til svineproducenter.

"Men der er ingen kontrol overhovedet", lyder det fra Mogens Dall.

svinenoteringen kan stige

Mogens Dall mener desuden ikke, at det er tilfældigt, at den kæmpestore kinesiske internetbutik Alibaba for nyligt kunne præsentere et samarbejde om at aftage al Danish Crowns kød fra en ny fabrik i Kina.

"Når der bliver slået så mange grise ned, skal folk i butikkerne for at købe svinekød, og det vil øge efterspørgslen. Det kan få noteringen til at stige voldsomt de næste måneder", siger Mogens Dall, der mener, at situationen er meget værre, end de kinesiske myndigheder giver udtryk for.

"Og det har Alibaba lugtet. Jeg tror, det er derfor, de vil sælge dansk svinekød - på grund af vores store grad af fødevaresikkerhed".

Videoen er optaget af sekretæren til en kinesisk direktør på en danskejet farm i Kina. Hvilken farm, der er tale om, ønsker Mogens Dall ikke at oplyse.

Emneord

afrikansk svinepest

Relaterede

1. nov 00:00

98.000 danske svin slået ned

Danskejede landbrug har været ramt af svinepest i Rusland, Litauen og Rumænien, hvor i alt 98.000 svin er slået ned.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle