Video: "Det kribler i fingrene for at køre store maskiner"

24-årige Jarnik Kofod fra Bornholm bliver helt høj af at sidde bag en mejetærsker. I år var det sønnen på tre år, der skulle prøve at sidde med.

Da Jarnik Kofod var 11-12 år, var det ofte op på cyklen efter skole og hjem til sin kammerat, hvis far havde et landbrug lidt uden for Kirkeby på Bornholm. Til at begynde med, var han med som passager i de store maskiner, men lidt efter lidt, fik han lov til at sidde bag rattet.

"Når de skulle høste på gården, så kørte jeg med kornvogn og fik lov til at tromle i en gammel Volvo BM i det omfang, jeg nu måtte. Det fik jeg mange sjove timer til at gå med", fortæller Jarnik Kofod.

"Lige så snart vejret var til det, så kørte jeg forbi gården. Også selvom jeg ikke vidste, om de faktisk havde brug for en hånd eller havde en aftale med min kammerat. Men de syntes, det var hyggeligt".

Det kribler i fingrene

I dag, cirka 12 år senere, er den 24-årige mekaniker stadig vild med de store maskiner.

"Motorer er jeg helt pjattet med, og så er det bare lidt sjovere med de store maskiner. Men det der med at passe dyr, sagde mig ingenting. Så jeg lagde landbruget på hylden og startede som automekaniker", siger Jarnik Kofod.

I en periode boede han i Odense, men da han for tre år siden fik en søn, flyttede han sammen med kæresten hjem til Bornholm og bor i dag i Klemensker.

Søn gør som far

Særligt duften af tærsket korn og halm og måden, det kommer ind i skærebordet og ud som et færdigt produkt, fascinerer ham.

"Det kribler stadig i fingrene for at komme ud og køre de store maskiner, især i høstsæsonen er længslen for at sidde i en traktor ekstra stor. Jeg bliver helt 'høj' af en tur i en mejetærsker", fortæller han.

I år var det så sønnens første tur til at være med i høsten hos Flemming Jensen, der er Jarnik Kofods storebrors svigerfar.

"Min søn var helt solgt og ville ud og køre igen. I dag går han også rundt og sparker til dækkene og kigger til maskinerne. Han efteraber mig", siger Jarnik Kofod med et smil.

Selvom han ikke har noget landbrug, kunne han ikke lade være med at købe en Massey Ferguson TEA-20 fra 1952. En traktor, som hans far også engang havde haft og senere gav væk.

"Han ærgerede sig lidt over, at han ikke vidste, hvor hans gamle traktor var i dag, så vi blev enige om at finde en ny".

Opdateret 30.08.19 kl. 09:03 med fotos i artiklen

Med den indsendte video deltager Jarnik Kofod i konkurrencen 'Skyd Bedste Høstvideo' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019 , video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle