Video: Dronningborg fra 1972 skal holdes i gang ligesom os mennesker

På Samsø Landbrugsmuseum sørger ejeren for at få den gamle Dronningborg D-900 fra 1972 ud at høste hvert år, så den ikke bare står og sygner hen.

Den gamle Dronningborg D-900 mejetærsker fra 1972 har høstet 0,25 hektar vinterbyg på Samsø Landbrugsmuseums eget stykke jord.

Det hører nemlig med til bevarelsen af maskinerne, at de lige skal luftes en gang om året, lyder det fra Ivan Laursen, der ejer Samsø Landbrugsmusem.

"Jeg mener, at maskinerne har bedst af at blive holdt i gang. Hvis noget står stille i en udstilling, går det ofte sådan, at bevægelige dele gror sammen, og blanke ting begynder at ruste. På det område er det ligesom med mennesker, vi har brug for at holde os i gang og bevæge os lidt", skriver Ivan Laursen til Landbrugsavisen.

Bevarer maskiner fra Samsøs landbrug

Dronningborg D-900 mejetærskeren fra 1972 kommer fra et nu nedlagt landbrug i Ballen, og før det var den i drift i Besser. Ivan Laursen ved dog ikke, om den har været på Samsø fra den var ny, men han har selv overtaget den i 2011, og har brugt den hvert år til at høste med.

"Indtil videre har jeg denne Dronningborg D-900, som jeg høster mit eget lille stykke jord med. Ellers har min morbror et landbrug i Brundby, hvor den kommer til at høste de pletter, der er sået om i foråret", skriver Ivan Laursen.

I Dronningborg-kategorien har han også en D-600, der ikke har været ude at høste siden 1978. Det var Ivan Laursens morfar, der købte den som brugt i 1974. Derudover har han en Dronningborg D-1200, der har kørt på Samsø fra ny, som Ivan Laursen håber på at få ud og høste et af de kommende år.

"Af høstmaskiner der er kørende, har jeg en Krupp selvbinder, der normalvis bliver demonstreret hvert andet år, når Samsø Veterantraktor- og maskinklub har udstillingsweekend, hvilket dog er aflyst i år", skriver Ivan Laursen.

Ivan: ikke sjovt at se de andre børn på min traktor

Det er svært for Ivan Laursen at udepege en favorit blandt alle hans maskiner, for favoritten bliver altid den han kører eller skruer på i værkstedet. 

Dog husker han stadig tydeligt sin første traktor, som fik stor affektionsværdi for ham. Det var en David Brown fra 1955, som hans morfar købte omkring 1970. I starten af 80'erne overtog hans far den så, men da Ivan Laursen var fire år, byttede hans far den væk til en Bukh D-30.

"Det havde jeg lidt svært ved at tilgive ham. Og jeg kan huske, at jeg som seks-syv-årig så traktoren til åbent hus hos den mekaniker, der havde købt den. Der sad andre børn på den, og det var ikke sjovt, for jeg opfattede den stadig som min fars traktor", skriver Ivan Laursen.

I 1997 kom den selvsamme traktor til salg i Dansk Veteran Traktor Klubs blad, og Ivan Laursen tøvede ikke et sekund med at ringe på den. Dermed blev han traktorejer som 13-årig, og har lige siden været vild med Bukh-traktorer.

Med den indsendte video deltager Ivan Laursen i 'Skyd Høsten bedste video'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle