Video: Landmand får ideer ved at gå på restaurant og lokke kokkene hjem på besøg

Carsten Rønde, kåret som Fremtidens Landmand i afsætning, inviterer idéerne på besøg. Når kokke og andre kommer og plukker varer, får de øje på nye muligheder, som han kan udvikle videre til en salgsvare.

Idéer er ikke bare noget, man får, idéer er noget, man skal udvikle, og så må man invitere dem på besøg. 

Sådan kan man nogenlunde sammenfatte Carsten Røndes strategi. Han har allerede udviklet et unikt salg af bevaringsværdige griseracer til restauranter især i Aarhus, og han arbejder løbende på at udvikle samarbejdet. 

"De er meget kreative, så det gælder om at få nye idéer, men det kan de heldigvis også hjælpe mig med", siger han.

For nylig skulle han til Aarhus og aflevere sit regnskab til revisoren, og så aftalte han lige med et par restauranter at komme forbi med lidt friske rabarber og salat.

"Det var det, som var klart på det tidspunkt, og det er en fornøjelse at se kokkene modtage friske råvarer", siger han. 

Siden har restauranterne været forbi for at plukke mere. Det er konceptet hos Carsten Rønde, at de selv henter råvarerne. Så skal han ikke selv bruge tid på det og evt. plukke for meget. Til gengæld får restauranterne det helt frisk. 

Der er også en anden væsentlig fordel:

"Når de kommer, snakker vi om alt muligt, de efterlyser måske noget og får gode idéer af det, de ser", siger han. 

Kok fik god idé i marken

Carsten Rønde tog sidste år frø af grønkål og andre kålarter, som han har bredsået et sted i marken. En af kokkene fandt hurtigt på, at han kunne bruge de små planter, som ikke alle kan vokse sig store, til pynt på tallerkenerne.

"Så får han selvfølgelig lov at tage noget med, og så kan jeg måske gøre det til en forretning næste år", siger Carsten Rønde.

Han har også sået lidt vildtblanding, hvor der dukker honningurt, solsikke og andet op. 

"Så plukker de lidt af det med til restauranten, og de tog også noget havre, som egentlig er til helsæd til grisene, med hjem til pynt", siger han. 

Carsten Rønde søger også inspiration på food-markeder. 

"Når der er sådan nogle i Aarhus, går jeg rundt og kommer i snak med udstillere og hører, hvad der rører sig", siger han. 

Sådan har han skabt kontakt til en, der producerer gin, som er fascineret af, at han kan komme ud at plukke havtorn til sin produktion. 

Begejstring giver idéer

For nylig var Carsten Rønde ude at lave wrap for en kunde. Det viste sig, at han har en slagterbutik i Aarhus.

"De lægger meget vægt på, at de køber lokale råvarer, men han var opslugt af, at hos mig kan de pege helt specifikt på gården. Så næste gang, jeg skal til byen, skal jeg nok lige forbi og have en snak med dem. Det er nemt, fordi de bare kan melde til Friland, at de vil have dem specifikt fra mig", siger han.

Generelt finder Carsten Rønde inspiration i den begejstring, han møder i forhold til sine produkter. Om det så er kokkelærlinge, der kommer i praktik hos ham, eller om han selv kommer til restauranterne.

Han leverede to af de bevaringsværdige grise til en bedre restaurant i København. Det vakte opsigt, da de bar de halve kroppe gennem restauranten ud i køkkenet, hvor alle kokke var kaldt ind for at se dem og partere dem.

"De er vant til at få det parteret og syntes, det var fedt, at bondemanden var i byen, og det inspirerer mig virkelig", siger han.

Derfor Fremtidens Landmand 

Carsten Rønde er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning, fordi han har formået at gå egne veje med afsætningen og skabe en god forretning. Han tog fat i lokale kokke, hørte om deres ønsker og formår nu at levere varen i form af økologiske grise med tre dyrevelfærdshjerter. Dermed har han gjort et mindre landbrug med få søer, der i dag ville være et deltidslandbrug, til et fuldtidsjob og en rentabel forretning.

Se videoen

Faktaboks

Trige Vetermølle Økologi

  • Carsten Rønde opdrætter dyr af bevaringsværdig race
  • Otte søer med opdræt af slagtesvin og avlsdyr af hvid landrace 1970 samt avlsorne
  • 50 ammekøer, deraf 25 jysk kvæg plus grauvieh og simmentaler
  • Naturpleje
  • 200 hektar, deraf cirka 60 hektar korn og en hel masse græs til køer og grise
  • Produktion af 2.600 alm. økologiske grise 30-100 kg
  • Afsætter til bedre restauranter, samarbejder med Friland om afsætning og håndtering
  • Medhjælp: Cirka et halvt årsværk fordelt på flere hjælpere 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle