Video: Landmand Investerer i teknologi der kan gøre bedriften mere bæredygtig

Sådan opstår idéerne: Hvor andre er trygge ved det kendte, elsker Michael Bundgaard det ukendte, prøver ting af og investerer i firmaer, der kan gøre nytte på hans bedrift.

Nogle investerer i aktier, vind eller solceller. Michael Bundgaard, Klitgaard Agro, der er kåret som Fremtidens Landmand, investerer også i virksomheder, der arbejder med noget, han kan have glæde af på sin bedrift, og som kan gøre den mere bæredygtig. For eksempel har han investeret i GrainIT, der har udviklet en app, der holder styr på, om der er foder nok på lager til grisene, biogasanlægget eller andre typer bedrifter. Samarbejdet kom i stand, fordi han tilfældigvis kom til at spise frokost med selskabets direktør Ivan Baadsgaard på Agromek for nogle år siden. 

"Så lavede vi en aftale om, at jeg købte en andel af virksomheden", forklarer han. 

Buejagt var pletskud

En anden idé opstod, fordi Michael Bundgaard går på buejagt. Her mødte han Per
Valentin Lund fra Dansk Planteinspektion – en afdeling af selskabet Scout Robotics. Dansk Planteinspektion kan lave detaljerede markkort ved at filme med en drone. Kortene viser sprøjte- og gødningsbehov i marken på et meget detaljeret niveau.

"Det er spændende, fordi det har stor betydning for min bedrift. Jeg kan optimere fordelingen af gødningen og minimere forbruget af pesticider, fordi der er en detaljeringsgrad helt ned på enkeltdyseniveau, hvor satellitter kører med kort med detaljeringsgrad på 10X10 meter", fortæller han.

Moderne sprøjter har mange differentieringsmuligheder, men nøjes man med at bruge kort fra satellitfotos, udnytter man ikke hele potentialet – det vil Michael Bundgaard gerne.

"Dansk Planteinspektion laver tildelingskort efter satellitfotos eller efter mere detaljerede dronefotos, hvis det er nødvendigt", siger han. 

Sprøjtedronen

Den ene idé fører den næste med sig. Per Valentin Lund foreslog Michael Bundgaard, at han skulle møde Matias og Andreas fra Hectodrone. De har udviklet en sprøjtedrone, der, når den er kodet korrekt, selv kan flyve ud og behandle marken mod ukrudt. Den flyver også selv tilbage til sin base, hvor den tanker vand og planteværn og flyver af sted igen. 

"De kan have glæde af at høre om mine hverdagsoplevelser på det område. Jeg har til gengæld investeret i noget nyttigt, og jeg kan ringe og snakke med dem. Det kan jeg ikke, hvis jeg bare køber aktier gennem investeringsforeninger", uddyber han. 

Hectodrone kan både spotbehandle og behandle hele marker.

Hvilken interesse har de i at arbejde sammen med dig?

"Jeg tænker anderledes. Jeg siger ikke, at tingene ikke duer eller trækker en jernport ned. Jeg vil bare videre mod målet og tænker skævt", siger

Michael Bundgaard, der mener, at landbruget er et konservativt erhverv, hvor tingene let er sort/hvide, hvilket bremser udvikling. 

"Det er en kæmpe glæde for mig at arbejde med mennesker og investeringer, jeg kan se nytten af i min hverdag", siger han. 

Den indstilling er dog ikke ensbetydende med, at alt bare lykkes, og det har Michael Bundgaard det fint med. 

"Jeg har lavet mange fejl allerede, og det har jeg lært meget af. Og jeg kommer ikke til at sidde og ærgre mig over, hvad jeg ikke har gjort", siger han.

Læs mere om Fremtidens Landmand i LandbrugsAvisen 22. maj 2021.

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle