Video: Landmands vigtigste nøgletal er bundlinjen

Økonomien er vigtigere end udbytter og alle andre tal for Henning Thybo

Det kan da være rart at fortælle om høje udbytter og mange hektar, men det vigtigste nøgletal er bundlinjen, fastslår kartoffelavler Henning Thybo, der altid ved, hvor han står rent økonomisk, inden regnskabet kommer.

Selvom hans hjerte ligger i fede maskiner og smarte redskaber, så ligger forstanden i bundlinjen.

"Alt skal give bundlinje. Bundlinjen er mit vigtigste nøgletal", understreger han.

Derfor går han også konstant rundt og regner alting ud. Det er vigtigere, at tingene er en god forretning, end at han kan fortælle naboerne, at han har haft høje udbytter.

"Jeg gennemgår fem kalkuler hver dag. Jeg har lige siddet og regnet ud, hvad alle traktorerne har kostet i vedligehold pr. time i gennemsnit", siger han.

Udregningerne skal til for, at holde øje med, om tingene kan betale sig. Heldigvis er der meget at hente i forskellige programmer.

"Jeg kan hurtigt finde alle regninger i Summax, og så er det ikke så svært at regne resten ud", siger han.

Excel styrer

Når han åbner stifinderen på sin bærbare computer, dukker en uendelig lang liste over regneark frem, hvor han analyserer bedriftens tal. Der er regneark for dækningsbidrag på de enkelte afgrøder, på maskiner og på hver enkelt forpagtning.

Han kan godt komme ud i, at udgifterne løber op, når han udvikler et nyt redskab, for han vil have det helt perfekt, og det er først hen ad vejen, han ved, hvad der skal til.

For eksempel da han byggede en ny vogn, der kan sprede protamylase (inddampet kartoffelsaft) i markerne.

"Vi lavede den uden at spekulere over, hvad den kostede, for vi ville have den perfekt. Så sker det, at man må forlænge afskrivningsperioden fra tre til seks år, før der er økonomi i den", indrømmer han med et skævt smil, der erkender, at det måske er lidt snyd. Heldigvis blev maskinen en succes.

Henning Thybo er en af LandbrugsAvisens Fremtidens Landmænd.

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle