Video: LDM er skuffet over ikke at være med i grøn trepart

CO2 afgiften går i særdeleshed ud over mælkeproducenter og derfor undrer Kjartan Poulsen sig over, at LDM ikke er knyttet nærmere til den grønne trepart. 

- Vil de redde klimaet eller vil de redde klimaregnskabet?

Sådan lød det skuffet fra Kjartan Poulsen over regeringens klimaplaner for landbruget. 

Kjartan Poulsen under sig over, at Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM, ikke er tilknyttet den grønne trepart, da han aflagde beretning på foreningens årsmøde torsdag. 

- Tilliden til demokratier er sat på prøve lige nu, sagde han.

Han vil ikke klandre Svarer-udvalget for deres arbejde, eftersom udvalget har gjort, hvad det blev bedt om. Men en skuffelse er det.

-  Ingen af udvalgets tre modeller lever op til Landbrugsaftalen, som lover minimal lækage, minimalt tab eller rettere ingen tab af arbejdspladser og minimal påvirkning af produktionen og opretholdelse af konkurrenceevnen, fastslog han.

Kjartan Poulsen er bekymret over, at der foregår manipulationer af tal om køer og klima.

- Det er politiske manipulationer, for fagligheden omkring køernes klimapåvirkning er beskrevet og udbredt, sagde han. 

Landbruget har selv fremlagt flere modeller for at nå de vedtagne reduktionskrav, de indgår ikke i rapporten, bemærkede han.

- Med et Europa rundt om os, som ikke indfører lignende afgifter, så kræver det hverken en professor eller en vismand for at tænke sig til, at selvfølgelig vil der være en betydelig lækage, og hvem vil det så gå ud over? 

Det spørgsmål besvarede Kjartan Poulsen indirekte. 

Hver gang indtjeningen per kilo mælk falder, så falder der nogle af de mindre producenter fra. Det er samme udvikling i alle vestlige lande. Den udvikling kører stadig i Danmark og vil blive forstærket af en ekstra skat. 

- Er det det, vi vil? Nej, det er ikke det, som LDM argumenterer for. Jeg skal ikke kunne afvise, at der er store og dygtige producenter, som kan levere overskud ved en reel afgift på 1.000 kr. pr ko, men jeg spørger igen. Er det det, vi vil?

Som formand beklagede han, at LDM ikke er med i den grønne trepart, som nu skal forvandle Svarer-rapporten til politik. 

- Vi står lige nu der, hvor den såkaldte trepart tager over, og LDM har ikke nogen officiel pipeline ind i lokalet. Vi forsøger at få en adgang til at blive hørt, for det er nødvendigt. Det er mælkeproducenter, det går ud over, så for mig er det helt uhørt, hvis en organisation som LDM ikke kan få adgang til at få lydhørhed, sagde han.

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle