Video: Lene fra regnskab reddede dansk industriklenodie

Med Lene Bryde som direktør er det nødlidende inventarfirma Aco Funki med stagnerende udvikling vendt til i løbet af få år at præstere solide vækstrater og eksport til det meste af verden. For indsatsen belønnes hun med Gjensidiges præstationspris.

På LandbrugsMediernes og Yaras vækstkonference gik den fornemme og helt unikke personlige pris for årets præstation til Aco Funkis direktør Lene Bryde for hendes helt særlige indsats for at redde det hæderkronede staldinventarfirma fra at grundstøde. En indsats der efter ti år har skabt en stærk eksportvirksomhed.

Tilbage i 2009 er det et skæbneår for inventarfabrikken Aco Funki. I løbet af de fem år, der er gået siden den tyske industrikoncern Aco med speciale i alt til dræn og afvanding i 2004 overtog aktierne i svinedivisionen, og resten af det nu hedengangne Funki gik konkurs, har virksomheden hvert år styrtblødt millioner.

Op til finanskrisen i 2008 går det fremad med økonomien i Danmark, og der bliver bygget i landbruget som aldrig før. Men alligevel lykkes det for Aco Funki at sætte penge over styr og hvert år aflevere regnskaber med blodrøde tal.

"Man kan godt undre sig over, hvordan det lykkedes for os at tabe penge i den situation, men vi havde bare ikke det rigtige setup", erkender Lene Bryde i dag.

"Vores omkostninger var alt for store, og så var det næsten ligegyldigt, hvor meget vi solgte. Vi var simpelt hen for mange ansatte".

Da regnskabet efter en gennemgribende omstrukturering i 2009 gøres op, er der tabt mere end 100 mio. kr., hvoraf en tredjedel tilskrives selve den turnaround, som Lene Bryde har stået i spidsen for.

Da Lene Bryde bliver tilbudt jobbet som administrerende direktør, bliver hun overrasket:

"Jeg var sikker på, at Aco Funki ville have en, der havde salgsbrillerne på. Og det med salg er ikke min stærke side. Jeg er mest til økonomi. Jeg er den, der går op i omkostningerne, og om vi får nok ud af det, vi laver".

Alt tyder på, at det nu var meget fornuftigt at tilbyde Lene Bryde jobbet. Foran venter nemlig en vanskelig proces med at rette den kuldsejlede inventarfabrik op. Allerførst skal der ryddes op i virksomheden, som både har for mange ansatte og alt for mange varenumre på hylderne i de store lagerhaller. Så Lene Bryde må i gang med at hælde det meste af brættet. To tredjedele af hyldevarerne, der ikke rigtig er salg i, fjernes fra lageret. Og så skal der fyres folk. 35 stole står tomme, da hun er færdig. Kun 18 af de 53 ansatte skal i fremtiden møde på arbejde.

"Det er aldrig rart at afskedige, men det var nødvendigt. Alternativet var, at vi alle forsvandt. Det skal man tænke på som den, der skriver opsigelser", siger Lene Bryde.

"Jeg var tvunget til at vælge dem, der havde flere forskellige kompetencer, for vi skulle kun være få mennesker til at lave det samme som før. Jeg startede fra en ende af og sagde til hver enkelt, i dag laver du det, i morgen skal du også lave det, er du med på vognen? Så hvis nogen ikke kunne se sig selv lave nogle andre ting også, så var det bare videre og spørge den næste i rækken", siger Lene Bryde.

I Aco Funkis hovedkvarter er Lene Bryde den, der tungt bevæbnet med excelark, budgetter og regnemaskine har rollen som lyseslukker, når hun bliver præsenteret for en investering, som en af de andre i ledelsen har forelsket sig i:

»Jeg tror på tal og spørger altid ind til, om der virkelig er brug for det. Det kan for eksempel være en maskine, som vi godt kunne bruge i værkstedet. Så kan de andre i ledergruppe godt se lidt trætte ude og stønne, skal vi virkelig til det igen?, når jeg spørger om kostprisen, og hvad vi kan få ud af det. Ja, det skal vi. Det er gemen økonomi, og jeg er økonomimand, og jeg vil have styr på det«.

 

Faktaboks

Gjensidiges begrundelse:

Blandt et stærkt kandidatfelt har vi valgt, at Lene Bryde skal modtage prisen for ’Årets Præstation’. Gennem sit personlige lederskab har hun skabt en bemærkelsesværdig turnaround for Aco Funki, som har vist solid fremgang på nøgletallene. Samtidig har hun gennem sit virke i Danish Pig Academy et skarpt udsyn på fremtidens eksportmarkeder og fokus på at give danske virksomheder en styrket markedsposition.

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle