Video: Regler er et tveægget sværd i svineproduktion

Det vrimler med regler i dansk svineproduktion, og det har sat almindeligt godt landmandskab lidt i baggrunden, fordi fokus er på reglerne, mener Lene og Peter.

Danmark har ry for at have mange regler for landbruget, der håndhæves hårdt, mens konkurrenter rundt i verden kommer nemmere om ved det. Reglerne kan hurtigt skabe irritation hos landmanden, men der kan også være fordele, erkender Lene Conradsen og Peter Bruun.

"Vi ved jo godt, at det heller ikke er lutter lagkage i alle andre lande. Nogle ting er sværere i Danmark, og andre ting er sværere i Tyskland. Sverige er til gengæld et eksempel på, at regler for svineproduktionen er blevet så rigide, at det næsten har lukket erhvervet", siger Lene Conradsen.

Peter Bruun stemmer i:

"Det koster hver gang, reglerne strammes, men det får ikke noteringen til at stige. Frygten er, at der bliver så mange regler, at vi ikke kan konkurrere ud af landet. Det gavner ikke nogen".

Nødvendighed

Parret er dog enige om, at regler ikke helt kan undværes, for de skaber tillid til produktionen. De har selv valgt en afsætningsform med ekstra regler, hvor de kontrolleres af Dyrenes Beskyttelse.

»Regler er med til at give license to produce og license to export. De gør det nemmere at komme rundt i verden med produkter, men det hæver ikke prisen«, siger Peter Bruun.

Ifølge Lene Conradsen er regler med til at hæve moralen og flytte grænserne for, hvordan man behandler dyr.

"Der er nok ikke mange, der ønsker at have søerne bundet igen", tilføjer hun.

På dupperne ved kontrol

Det værste ved reglerne er kontrol, mener Peter Bruun. På Greensgaard bruger de meget tid på at sætte et moralsk kodeks også hos medarbejderne, så de ved, at tingene altid er i orden og lever op til alle regler. De har åben gård for Rema 1000s kunder en gang om måneden, så alle kan kigge ind.

"Når vi går gennem mark eller stald, har vi et indbygget kompas, der siger, hvordan der skal se ud. Medarbejderne skal have samme kompas, så vi kan sove trygt om natten", forklarer han.

Alligevel er de altid spændte, når der kommer kontrol. Der kan jo være en blandt de tusinder af grise, der er kommet til skade om natten og som de endnu ikke har set.

"De fleste kontrollører bruger deres sunde fornuft, men man falder også over en, der ikke gør, og så er konsekvenserne meget store", siger han.

Skaber forretning

Alligevel er Lene Conradsen og Peter Bruun enige om, at det at have mange regler ikke kun begrænser, men også kan skabe forretning. De er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, som kræver store mængder rodemateriale og grovfoder til slagtesvin.

"I starten så vi det som besvær, men fjernede de reglen i dag, ville vi fortsætte med begge dele", siger de.

Omvendt hører de også mange historier om miljøregler, der gør, at man snart ikke kan finde en velbeliggende plet at lægge en ny stald.

"Der er næsten alle steder en blomst eller lille gruppe træer inden for rækkevidde, der skal beskyttes, og så tænker man, om man ikke bare kunne plante dem et andet sted, så stalden kan ligge rationelt, for det er der meget økonomi i", siger de.

Se alle videoer med Fremtidens Landmand her

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle