Video: Spritny mejetærsker høster hvede i kuperet terræn

Selvom 25-årige Søren Bjerringgaard er flyttet til København, måtte han alligevel forbi sin tidligere arbejdsplads for at se den nye mejetærsker i auktion.

Da 25-årige Søren Bjerringgaard var på besøg hos sine forældre i Sønderjylland, lagde han samtidig vejen forbi sin tidligere arbejdsplads Saxagergaard ved Gråsten, for at se hvordan hvedehøsten skred frem.

"Jeg har arbejdet på bedriften de sidste seks år, men da jeg er ved at læse sustainable design engineering og tager min kandidat i København, kunne jeg i år ikke deltage i høsten", forklarer Søren Bjerringgaard. 

Men selvom han altså ikke selv deltog i arbejdet, måtte han alligevel ud at kigge. En af grundene var blandt andet, at bedriften har fået en helt ny New Holland mejetærsker, en CX8.70 med 25 fod skærebord.  

"Det er første år den er i brug, og vi har gået og "sparket dæk", siden den blev leveret i vinters, så jeg skulle da lige ud og kigge", siger Søren Bjerringgaard og indrømmer at det kriblede lidt i ham for at være med. 

"Mit studiejob foregår meget ved computeren, så det var skønt at være ude på marken og blive blæst igennem og høre mejetærskeren brumme", siger han med et smil. 


New Holland mejetærskeren, en CX8.70. Billedet er et udklip fra den indsendte video. 

Saxagergaard ejes af Per Løper. Her produceres der årligt 25.000 smågrise og dyrkes ca. 190 hektar med henoldsvis hvede, byg og raps. I videoen ses bedriftens ejer Per Løper, der svinger den nye mejetærsker rundt i det meget kuperede terræn ved Flensborg Fjord - en opgave der, ifølge Søren Bjerringgaard, kræver lidt af både pilot og mejetærsker.

"Det ser ikke så vildt ud på videoen, som det faktisk er i virkeligheden. Når tanken er fuld og mejetærskeren skal op ad bakke, så har den nok at lave. Der er ret kuperet terræn, og jeg var selv tæt på at suse ud over en af skrænterne, det første år jeg kørte korn fra", siger Søren Bjerringgaard og fortæller at dækket på traktoren skred og den efterfølgende måtte trækkes op. 

Et udfordrende år

Høsten i år er nu færdig og er heldigvis foregået uden dramatik. 

"Det har været en fornøjelse at høste med den nye mejetærsker, men selvom vi ligger så sydligt som man næsten kan komme, så har høsten i år alligevel været udfordrende", siger Per Løper, der ikke er helt tilfreds med udbyttet. 

"Udbyttet i første års hveden er rigtig godt og ligger på 8,8 til 9 ton pr. hektar, men anden års hveden gav kun 5,5 ton, hvilket jeg er skuffet over", siger Per Løper og forklare at både nattefrost og regn i maj nok skal have en del af skylden. 

"Vinterbyggen har givet 6,2 ton i snit, så her mangler vi også et par ton i forhold til, hvad vi plejer. Det så ellers godt ud, men man skal passe på med at høste med øjnene", siger Per Løper. 

Med den indsendte video deltager Søren Bjerringgaard i konkurrencen Skyd Bedste Video.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Alle 13 afgrøder er indsendt og vinderne har modtaget et SuperGavekort til på 800 kr.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord

Skyd høsten 2021 , video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle