Vigtig nedtælling for fjerkræproducenterne genstartet

I denne uge kan fjerkæbranchen igen begynde at tælle ned til, at branchens million-eksport af danske fjerkræprodukter til de store eksportmarkeder uden for EU igen kan genoptages.

Den sidste overvågningszone efter de i alt 15 danske udbrud af fugleinfluenza er nu ophævet, og det er et udtryk for, at man har bekæmet det massive udbrud af fugleinfluenza, som har hærget herhjemme siden november.

Dermed begynder den vigtige nedtælling til, at de trængte fjerkræproducenter igen må eksportere deres produkter uden for Europa.

Når et europæisk land rammes af fugleinfluenza vælger en række tredjelande uden for EU nemlig ofte at lukke ned for deres import af kylling og æg fra det smittede land - og eksporten genoptages som regel først tre måneder efter de to sikkerhedszoner, som der oprettes omkring et udbrud, er ophævet. 

Blandt andet Sydkorea og Sydafrika, der er de to markeder uden for EU, hvor Danmark afsætter flest fjerkræprodukter, har lige nu lukket ned for deres import, og det koster branchen dyrt.

"Jeg er glad for at den sidste zone nu netop er ophævet, således at der nu er udsigter til, at vores eksport igen kan komme op og køre på fuld omdrejning. Det er vigtigt for økonomien i branchen og for den enkelte producent", siger Martin Hjort Jensen, formand for L&F Fjerkræ.

Det seneste udbrud ramte i Vinderup den 21. april, hvor 19.000 ænder og gæs blev aflivet. Det er den sidste zone efter dette udbrud, der netop er ophævet onsdag. 

Dermed er der udsigt til, at eksporten kan genoptages i slutningen af august - det vel at mærke, hvis de danske fjerkræavlere går uden om yderligere smitte.

Dyr nedlukning

Fødevarestyrelsen har tidligere vurderet, at den tabte eksport på grund af fugleinfluenza koster fjerkræbranchen omkring fem millioner kroner om ugen.

Ved det sidste store udbrud af fugleinfluenza i 2016/2017 kostede ét dansk udbrud branchen omkring 108 millioner primært i tabte eksportudgifter.

Der kan dog være lempelser på vej. Der er i denne uge drøftelser i den internationale organisation for dyresundhed (OIE) om, at nedsætte reglen for nedlukning fra tre til én måned.

"Ligeledes vil fund af smitte i hobbyflokke, forventeligt ikke få de samme konsekvenser længere. Vi krydser fingre", lyder det fra Martin Hjort Jensen.

Nåede lige at tro på genåbning

Også i februar var man tæt på at kunne ophæve den sidste restriktionszone, fordi det også her var en måned siden det seneste udbrud. Derfor begyndte man at håbe på en afslutning af epidemien, som Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen kaldte det.

Ganske få dage senere blev dog først én besætning smittet, og siden blev yderligere 10 andre besætninger også ramt.

De mange udbrud betød, at restriktionerne og eksportstoppet blev forlænget gang på gang.

Fredag formiddag kom det også frem, at Fødevarestyrelsen fra midnat ophæver staldpligten. Siden november 2020 har Fødevarestyrelsen nemlig også påbudt fjerkræavlerne og hobbyavlere med høns i haven at holde deres fjerkræ lukket inde enten under tag eller fuglenet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle