Vil have en bedre bedriftshistorie: Unge har tanker om at sende alle køer på græs

Unge landmænd og forbrugere diskuterede måder at forbedre dyrevelfærden på til et møde torsdag. Et af forslagene gik ud på, at alle køer, herunder også konventionelle malkebesætninger, skulle sendes på græs.

Ved et møde, arrangeret af Tænketanken Frej, Dalum Landbrugsskole og Patriotisk selskab, blev otte af de største udfordringer i dansk landbrug diskuteret. 

En af udfordringerne handlede om køernes dyrevelfærd. Det var især bekymringen over, at det ikke er alle køer, der kommer på græs, og at for mange tyrekalve bliver aflivet. 

Til mødet var der bred enighed om, at det kunne være en god idé at indføre et krav om, at alle køer skal på græs. 

Dog vil det kræve, at det skal være meget nemmere at bytte jord, så det både bliver nemmere for alle at få deres køer ud på græs og at komme rundt med maskinerne. 

Én havde overvejelser om at lukke de konventionelle dyr ud, selv hvis det ikke bliver et krav. 

"Det ville give lidt bøvl, men det ville være det værd. Jeg kunne godt finde på det bare for at få en bedre historie".

Med hensyn til tyrekalvedødeligheden var forslaget, at Danish Crown kunne indføre en økonomisk straf til besætninger med meget høj tyrekalvedeødelighed. 

Nogen foreslog også at få flere svin på friland.

Eksempelvis kunne man arbejde videre på mobile stalde med indhegning, som bliver flyttet hver dag. Det ville også have andre gavnlige effekter, såsom at få fordelt husdyrgødningen ligeligt på det areal, de går på.

For at forbedre dyrevelfærden i svineproduktionen, kunne man fremavle grise, der kommer senere i brunst. På den måde bliver det unødvendigt at kastrere dem, uden det går ud over eksporten. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle