Vil tredoble antal slagtninger: Danish Crown vil slagte flere hangrise i nyt pilotprojekt

Flere af slagteriets kunder er åbne for at aftage kød fra hangrise. Derfor indbydes landmænd nu til nyt pilotprojekt

Danish Crown søsætter et nyt pilotprojekt, som udvider slagteriets mængde af hangrise til slagtning fra 450.000 om året til 1,65 millioner grise.

Slagteriets kunder frabeder sig ofte kødet fra hangrise på grund af risikoen for ornelugt i kødet. Men nu melder flere kunder sig åbne over for at aftage kødet, hvis det sker under kontrollerede forhold, oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Perspektiverne er da også store. For hangrise har en højere fodereffektivitet end galtgrise, hvilket vil lune i bæredygtighedsregnskabet hos de andelsejere, som går med i projektet.

Det betyder, at hangrisene udleder 20 kilo mindre CO2 end galtgrise. Samtidig er hangrisene mere magre med en høj kødprocent.

- Vi ønsker naturligvis at ende med at kunne modtage alle vores ejeres hangrise til slagtning, og lykkes vi med det, vil det svare til en forbedring i fodereffektiviteten på 0,1 på alle grise i Danish Crown. Omregnet til CO2-ækvivalenter vil det være 120.000 tons klimagasser eller 3-4 pct. pr. gris, vores ejere dermed kan fjerne, hvis projektet kommer til at omfatte alle hangrise i Danish Crown, siger Nicolaj Nørgaard, der er direktør for Danish Crowns ejervendte aktiviteter i pressemeddelelsen.

Maksimalt seks måneder gamle

Danish Crown er netop nu ved at udvikle på det overvågningsprogram, der løbende skal sikre, at der ikke er besætninger med for mange grise med risiko for ornelugt.

Derudover vil der være krav til, at grisene ikke vejer mere end 87 kg, når de er slagtet, og de sendes til slagtning, inden de er seks måneder, da hangriselugt hænger sammen med alderen på grisen.

Det nye program skal også være med til højne dyrevelfærden på bedrifterne. For med det nye program slipper landmændene for at kastrere hangrisene, når de er få dage gamle. 

- Vi startede et større analysearbejde på hangrise for næsten to år siden, da vi begyndte arbejdet med vores Feeding the Future-strategi. Vores ejere har i høj grad efterspurgt en løsning i mange år, så de kan undgå kirurgiske indgreb, så udover positive nyheder for dyrevelfærd og bæredygtighed, ved jeg, at det også vil være et meget velkomment initiativ hos vores ejere, under Nikolaj Nørgaard.

Omfatter yderligere to slagterier

Hangrisene er hidtil slagtet på Danish Crown-slagteriet i Ringsted. Men udvidelsen af slagtninger betyder, at slagtningen af hangrise nu også omfatter slagterierne i Horsens og Blans. 

Leverandørerne af hangrise vil fortsat få et fradrag i afregningen på cirka 55 øre pr. kilo, fordi en større del af slagtevægten hos hangrise udgøres af knogler.

Derfor vil den hjembragte pris hos kunderne være mindre end for en hungris. Derudover finansierer fradraget også omkostningerne til overvågningsprogrammet. 

Danish Crown forventer at slagte de første hangrise fra den nye pulje i sommeren 2023, Herefter skal der evalueres på projektet for at se, om det kan udvides til at omfatte alle hangrise i Danish Crown.

Faktaboks

Ornelugt

Ornelugt er en ubehagelig lugt eller smag, der oftest bemærkes i forbindelse med tilberedning eller indtagelse af kød fra en del af de hangrise, der ikke er kastrerede.

Ornelugt i kødet skyldes primært stofferne androstenon og skatol. Skatol dannes af bakterier i dyrenes tarm. Androstenon er et feromon (duftstof - ikke et hormon), der produceres i testiklerne.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle