Vild sag: Sardinien smittet med ASF via restaffald serveret til hunde

De italienske myndigheder fastslår, at restaffald serveret til hund var årsag til udbrud af afrikansk svinepest på Sardinien, der ellers er ved at have udryddet smitten.

I flere årtier har Sardinien forsøgt at nedkæmpe afrikansk svinepest, og de senere år har de italienske myndigheder haft held med en ny bekæmpelsesstrategi, der har ført til, at øens vildsvinebestand ikke har udvist tegn på smitte i år.

Men nu er smitten kommet fra en uventet kant, idet en mindre tamsvinbesætning med 13 grise tilbage i september pludselig havde tre døde grise. Kort tid efter viste tests, at besætningen var blevet ramt af den frygtede grisesygdom. Derefter gik et stort arbejde i gang med at lokalisere smittekilden.

95 ud af 101 gårde og alle grise inden for en radius af 10 kilometer fra den smittede gård blev frem til medio oktober testet uden at vise tegn på afrikansk svinepest. Desuden blev to vildsvine-kadavere fundet i området. Begge var også negative.

De tre grise døde 10. september, og bedriften er formentlig blevet smittet 6. september. Den epidemiologiske undersøgelse vurderer, at virussen er kommet til øen via forurenet materiale fra madaffald, der er fodret til hunde på gården. Den fundne virus er af typen genotype II som hærger store dele af Europa i disse år, mens de hidtidige fund på Sardinien er genotype I.

Myndighedernes undersøgelse ser en mulig kobling mellem fundet på Sardinien og et nyere udbrud af afrikansk svinepest på italienske fastland ved Zinasco i Lombardiet-regionen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle