Vilde tab: Britiske Tulip har kostet 775 mio kr. på to år

Britiske Tulip ltd. tabte 260 mio. kr. på driften alene i år. Men dertil kommer flere - og endnu større - tab.

At det britiske datterselskab Tulip Ltd. er ude i tovene, er der næppe ret mange med interesse for svineprodution og Danish Crown, der er i tvivl om. Men de nyeste tal fra Danish Crowns regnskab viser, at problemerne i det vigtige og tidligere så succesfulde selskab er langt mere alvorlige end ellers meldt i 2018.

Alene på driftsresultatet ender det britiske datterselskab med et underskud på 260 mio. kr. En forværring fra sidste års underskud på driften på 230 mio. kr.

Problemerne netop i Tulip Ltd. er årsagen til, at topchef Valeur i dag udskød koncernens vigtigste strategiske målepunkt to år.

Men dertil kommer, at Danish Crown som led i gennemgangen af datterselskabets hele 17 fabrikker i England, har fundet flere ubehalige overraskelser.

"Som en del af turnaround-planen er der foretaget en gennemgang af de engelske produktionsanlæg og lagt en investeringsplan, der skal understøtte den fremtidige forretning. Som en følge heraf er der foretaget nedskrivninger på anlæg på i alt 288 mio .kr. (34. mio. GBP.) Beløbet er udgiftsført under særlige poster", skriver ledelsen i den finansielle beretning.

Dermed har Tulip Ltd. alene de sidste to år kostet 778 mio. kr. for Danish Crown. Oveni det skal lægges, at problemerne faktisk startede allerede i regnskabsåret 14/15. Her har selskabet dog ikke hvert år offentliggjort driftsresultaterne selvstændigt i regnskabet.

Kogte skinker koster dyrt

Topchef Jais Valeur har flere gange meldt, at nu var krisen ovre i den smerteramte akilleshæl i Storbritannien - men har så måttet trække ordene tilbage, fordi der meldte sig nye udfordringer på grund af Brexit-usikkerhed, supermarkedsfusioner og andet eksternt.

Nu melder man i regnskabet, at man i det kommende år vil investere i en række opgraderinger af produktionsanlæggene på de 17 fabrikker.

Risikerer I ikke at smide gode penge efter dårlige her?

"Det, der i bund og grund er problemet er, at i England betaler man ekstra meget for grisene. Kun 60 procent af det, der spises i Storbritannien er britisk. Så hvis du vil sælge noget ud af England, så taber du penge. Det betyder, at du skal sælge alle delstykker på det britiske marked, og det skal ske i detailhandlen", forklarer han.

"I 15/16 tabte vi en kæmpe kontrakt på kogt skinke og mistede den del af forretningen. Så skulle vi finde andre industrikunder, der kunne købe det, men det skete til en meget lavere pris, end hos detailkunderne. I bund og grund har vores optimering af slagtekroppene og også vores salgsorganisation ikke været god nok de sidste år", erkender han.

Valeur: Kunder vil os stadig

Tulip Ltd. har i mange år stået for omkring en sjettedel af hele Danish Crowns omsætning. Denne er faldet de sidste par år. Den lokale omsætning i pund er faldet fra 1.160 mio. pund i 14/15 til nu 1.052 mio. pund. Et fald på knap ti procent. Dertil kommer valutaeffekten på det Brexit-udfordrede pund.

Jais Valeur tror dog ubetinget stadig på, at man lykkes med en genopretning.

"Vi slagter stadig en fjerdedel af de engelske grise. Og kunderne vil os stadig", siger han.

En stor andel, mere end 20 procent, af Tulips kontrakter har været under genforhandling de seneste måneder. Topchefen tror dog på, at man kommer godt ud af dette.

"Nogle af dem er afsluttet, og de ter gået, som vi har håbet. Nogle af dem er vi stadigvæk i forhandling med. Jeg har oversommeren brugt meget tid på at besøge kunder og tale med dem. Og her er beskeden, at man gerne vil Tulip og at man har en positiv holdning til os. Så vi er, hvor vi skal være med de kontrakter", siger han.

Forventningen er en omsætning på 8,5 mia. danske kroner i det kommende regnskabsår. Det svarer til samme niveau i det netop offentliggjorte regnskab.

Emneord

danish crown

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle